BEZUSLOVNA SIGURNOST

Rusija odbacila optužbe da ugrožava astronaute u svemiru

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je optužio da je "licemjerno" reći da Rusija rizikuje miroljubive aktivnosti u svemiru

Rusija odbacila optužbe. Ilustracija

N. Aj. / Fena

16.11.2021

Ruski zvaničnici odbacili su u utorak optužbe da su ugrozili astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici provodeći test oružja koji je stvorio više od 1.500 komada svemirskog otpada.

Američki zvaničnici u ponedjeljak su optužili Rusiju da je raketom uništila stari satelit u, kako su nazvali, nepromišljenom i neodgovornom potezu. Krhotine bi mogle nanijeti veliku štetu svemirskoj stanici s obzirom da ona kruži oko Zemlje brzinom od 28.000 kilometara na sat.

Astronauti se sada suočavaju sa četiri puta većim rizikom od uobičajenog, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson (Bill) agenciji Associated Press.

- Test jasno pokazuje da je Rusija, "uprkos svojim tvrdnjama da se protivi korištenju oružja u svemiru, spremna da ugrozi istraživanje i korištenje svemira za sve nacije svojim bezobzirnim i neodgovornim ponašanjem - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony)u saopćenju.

Ruska svemirska agencija Roskosmos nije htjela potvrditi ili demantirati da je došlo do korištenja oružja, rekavši samo da je "bezuslovna sigurnost posade bila i ostala naš glavni prioritet" u saopćenju objavljenom u utorak.

Rusko ministarstvo odbrane u utorak je potvrdilo da je izvršilo testiranje i uništilo ugašeni satelit koji je u orbiti od 1982. godine, ali je insistiralo da su "SAD sigurno upoznate da nastali fragmenti u tom procesu, u smislu vremena testiranja i orbitalnih parametara, nisu i neće predstavljati prijetnju orbitalnim stanicama, svemirskim letjelicama i svemirskim aktivnostima” , nazivajuću primjedbe američkih zvaničnika “licemjernim”.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je eksplozija izvedena "sa hirurškom preciznošću" i da ne predstavlja prijetnju za svemirsku stanicu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je optužio da je "licemjerno" reći da Rusija rizikuje miroljubive aktivnosti u svemiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.