ISPALILA PROJEKTILE

Sjeverna Koreja testirala vođene taktičke rakete

Kim nije prisustvovao na posljednjem testu

Ovo je bio četvrti test Sjeverne Koreje u 2022.. Agencije

N. Aj.

18.1.2022

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ispalila vođene taktičke projektile, objavila je u utorak državna agencija KCNA, što je posljednji u nizu nedavnih testova koji su istaknuli njezine razvojne raketne programe usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji.

Ovo je bio četvrti test Sjeverne Koreje u 2022., s dva prethodna lansiranja koja su uključivala “hipersonične rakete” sposobne za veliku brzinu i manevriranje nakon polijetanja i još jedan test u petak kada je iz vagona ispalila par balističkih raketa kratkog dometa, prenosi Hina.

Južnokorejska vojska priopćila je kako je Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa iz zračne luke u svom glavnom gradu Pjongjangu, koje su letjele oko 380 kilometara, a do najviše visine od 42 kilometra.

Akademija obrambenih znanosti provela je testiranje navođenih taktičkih projektila sa zapada zemlje, a one su “precizno pogodile otočnu metu” uz istočnu obalu, objavila je službena novinska agencija KCNA, bez pojašnjenja.

- Probna paljba imala je za cilj selektivnu procjenu vođenih taktičkih projektila koji se proizvode i razmještaju te provjeru točnosti sustava oružja - izvijestila je KCNA.

Time je “potvrđena točnost, sigurnost i učinkovitost rada sustava oružja u proizvodnji”, istaknuto je.

Neobično brzi slijed lansiranja izazvao je osudu SAD-a i poticanje na nove sankcije, dok Pjongjang upozorava na jače akcije, podižući strah od povratka u razdoblje prijetnji “vatre i bijesa” iz 2017.

Obje strane bile su angažirane u naletu diplomacije 2018., ali su se pregovori o denuklearizaciji ponovno zaustavili nakon neuspjelog samita 2019. godine.

Sjeverna Koreja je 2017. godine koristila zračnu luku Sunan za probno ispaljivanje balističke rakete srednjeg dometa Hwasong-12 uz prisustvo vođe Kim Jong Una.

Kim nije prisustvovao na posljednjem testu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.