BORBA PROTIV PANDEMIJE

Čelnici WHO-a upozoravaju: Prerano je da se proglasi pobjeda nad koronavirusom

Brojne zemlje nisu dostigle vrhunac broja zaraženih od krajnje prenosive omikron varijante kooronavirusa, i mjere na suzbijanju njegovog širenja trebale bi se polako ublažavati, poručila je Van Kerkohove

Gebrejsus, Van Kerkhove i Rajan. Avaz

E. Ć. / Fena

1.2.2022

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da je prerano za zemlje da ili da objave pobjedu nad koronavirusom ili da odustanu od pokušaja da zaustave transmisiju virusa.



Prerano je

- Preuranjeno je za svaku zemlju ili da se preda ili da proglasi pobjedu - izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adanom Gebrejsus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) novinarima, upozoravajući da je “ovaj virus opasan i nastavlja da evoluira pred našim očima”.

- Brojne zemlje nisu dostigle vrhunac broja zaraženih od krajnje prenosive omikron varijante kooronavirusa, i mjere na suzbijanju njegovog širenja trebale bi se polako ublažavati - izjavila je visoka zvaničnica WHO Maria Van Kerkhove.

Politički pritisak mogao navesti zemlje da se otvore

Majk Rajan (Mike Ryan), čelnik programa WHO za vanredne situacije, zatražio je od zemalja da iscrtaju vlastite puteve izlaska iz pandemije i da ne slijede slijepo jedni druge u ublažavanju mjera.

- Ako brzo otvorite vrata bit ćete u boljoj situaciji da ih isto tako brzo i zatvorite - kazao je.

Rajan je izjavio kako strahuje da je politički pritisak mogao navesti neke zemlje da se prerano otvore, dovodeći do nepotrebne transmisije virusa i rasta broja preminulih, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.