PADA MU POPULARNOST

Njemači kancelar Olaf Šolc na udaru kritika

Muenč smatra da on često izbjegava odgovoriti direktno na pitanja

Olaf Šolc. AGENCIJE

A. O.

4.2.2022

Njemački mediji i politički analitičari optužuju njemačkog kancelara Olafa Šolca da je "potpuno nevidljiv" u vezi s krizom u Ukrajini i pandemijom koronavirusa, zbog čega mu brzo pada popularnost.

Hashtag #woistscholz ("Gdje je Scholz?") kruži Twitterom dok neki smatraju da političar poznat po svojoj šutljivosti mora početi govoriti.


Ostvario pobjedu

Naime, on je mjesto njemačkog kancelara preuzeo 8. decembra, nakon velike pobjede na izborima i prekida 16-godišnje vladavine Angele Merkel. Ispitivanje Forse pokazalo je da SPD zaostaje za Merkelinim savezom CDU-a i CSU-a prvi put od izbora, s podrškom od 23 posto u odnosu prema 27 posto za konzervativni blok, koji je sada glavna opoziciona stranka, piše AFP.

Popularnost opada i kancelaru Šolcu, koji je izbornu pobjedu ostvario na krilima njegove smirenosti i pedantnosti.

U nedavnoj anketi televizije ZDF o najpopularnijim njemačkim političarima, Šolc zaostaje za Merkel, ali i ministrom zdravlja Karlom Lojterbahom.

Šolc je poznat po svom diskretnom stilu, a čak je prozvan i "Scholzomatom" zbog svog suhoparnog govora nalik robotima.


Neprimjerena komunikacija

"Der Spiegel" je ocjenio kako je Angela Merkel jedva bila prisutna u medijima i nije bila poznata po strastvenim govorima, no čini se kako je Šolc na putu da nadmaši "umjetnost nevidljivosti".

- Način na koji kancelar govori i komunicira izgleda neprimjeren. Jako ga malo čujemo i vidimo, a i kada govori, to često čini u zagonetkama, a ne na jasan način, s poentom, kako nalaže aktuelni medijski svijet - rekla je politologinja Ursula Muenč.

Ona smatra da Šolc često izbjegava odgovoriti direktno.

- Kancelar možda pokušava ostaviti dojam profesionalnosti i ozbiljnosti u medijskom okruženju u kojem svi govore o svemu i sve komentarišu - rekla je Muenč.

Politolog Hajo Funke smatra da ako konkretni rezultati dolaze presporo ili uopće ne dolaze, Scholzov slogan iz predizborne kampanje "čovjeka koji može", mogao bi biti u velikoj opasnosti.

- Govoriti ljudima možete se osloniti na mene, imam iskustva i znam šta radim jednostavno nije dovoljno u pandemiji ili u međunarodnoj krizi - poručio je Funke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.