SPREMNI NA ODGOVOR

Bajden: Ako Putin napadne Ukrajinu, bit će to njegova ogromna greška

Uticaj na Evropu i ostatak svijeta bio bi razoran, a platio bi visoku cijenu, rekao je Bajden novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom

Džo Bajden. AFP

N. Aj. / Anadolija

7.2.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je u ponedjeljak da bi bila ogromna greška da ruski predsjednik Vladimir Putin preduzme bilo kakve vojne poteze protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

- Mora shvatiti da bi za njega bila ogromna greška krenuti na Ukrajinu. Uticaj na Evropu i ostatak svijeta bio bi razoran, a platio bi visoku cijenu - rekao je Biden novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Bajden je ponovio da će Vašington uvesti ozbiljne sankcije Rusiji ako Putin odluči da krene u invaziju na Ukrajinu, što će, kako je rekao, uticati i na SAD i evropske nacije, "ali će to imati dubok uticaj na rusku privredu".


- Ukoliko Rusija napadne Ukrajinu bit će uvedene najstrožije ekonomske sankcije do sada - rekao je predsjednik SAD.

On je naglasio i da "neće više biti gasovoda Sjeverni tok 2 do Evrope ako Rusija napadne Ukrajinu tenkovima i trupama".

Šolcova posjeta Vašingtonu prva je od preuzimanja dužnosti u decembru, a lideri Njemačke i SAD razgovarali su o bilateralnim odnosima, saradnji dvije zemlje i potencijalnim sankcijama protiv Rusije usred tenzija u blizini ukrajinske granice.

Bajden je pohvalio Njemačku za njenu ulogu "u deeskalaciji napetosti i podsticanju dijaloga kroz Normandijski format".

Predsjednik SAD rekao je da su SAD i cijeli NATO spremni odgovoriti ako predsjednik Rusije napadne Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.