DMITRO KULEBA

Šef ukrajinske diplomatije: Taj potez Rusije bi dodatno zakomplikovao situaciju

Kuleba je komentarisao posljednje poteze ruskog parlamenta u vezi priznavanja Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika

Dmitro Kuleba: Sastao se s italijanskim kolegom Luiđijem Di Maom. Twitter

E. Ć.

16.2.2022

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba (Dmytro) komentirao je posljednje poteze parlamenta Rusije u vezi priznavanja Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika. Ocijenio je da bi ta odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina dodatno zakomplikovala situaciju.

- Niko osim Ukrajine i članica NATO-a ne bi trebao imati riječ u diskusijama o budućem članstvu Ukrajine u alijansi - rekao je ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba nakon sastanka sa svojim italijanskim kolegom Luiđijem Di Maom (Luigi) u utorak u Kijevu.

Također je rekao da je Italija spremna poduzeti "praktične korake" kako bi pomogla Ukrajini u obuzdavanju Rusije, uključujući podršku paketu sankcija Evropske unije, piše "Reuters".




Sastanak s Di Maom uslijedio je nekoliko sati nakon što je Rusija rekla da povlači dio svojih trupa raspoređenih u blizini Ukrajine i pošto je ruski parlament zatražio od predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije teritorije koje drže proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.