DMITRO KULEBA

Šef ukrajinske diplomatije: Psihološki smo već članica NATO-a

Naveo je kako mu je žao što u Vilniusu nije došlo do tog "kvantnog skoka"

Kuleba: Očekuje članstvo u NATO-u. Twitter

E. Ć.

14.7.2023

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro) uvjeren je da će Ukrajina uskoro postati i službeno članica NATO saveza.

Zadovoljan je rezultatima nedavnog NATO samita u Vilniusu, rekavši da je njegova zemlja, u psihološkom smislu, već članica NATO-a.

Psihološka barijera

- Nadvladali smo psihološku barijeru i vidim da se na Ukrajinu već gleda kao na pravu članicu NATO-a - rekao je Kuleba u razgovoru za ukrajinsku televiziju.

Naveo je kako mu je žao što u Vilniusu nije došlo do tog "kvantnog skoka", ali da je uvjeren da će do članstva u NATO "neizbježno doći".

Iza zatvorenih vrata, rekao je Kuleba, svi su ih uvjeravali da članstvo u Savezu stiže, ali jedino je pitanje bilo kada, i koliko brzo.

Govoreći o "sigurnosnom paktu", terminu kojeg koriste zapadne zemlje dok ne dođe do punopravnog NATO članstva, Kuleba je rekao da Ukrajina to tumači kao "sigurnosna jamstva, političku predanost na području sigurnosti".

Obećanje Kijevu

On se nada da će tu opću izjavu slijediti bilateralni dokumenti s obvezujućim odredbama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije na samitu u Vilniusu uspio isposlovati pozivnicu za članstvo kako bi se Ukrajina službeno pridružila NATO-u.

Umjesto toga dobio je obećanje da će zemlja postati članica Saveza nakon završetka rata s Rusijom koji je počeo u februaru 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.