KORONAVIRUS

Danas u Njemačkoj sastanak o popuštanju mjera

Već su mnoge njemačke pokrajine ukinule ograničenja poput onih da se nevakcinisanim osobama zabranjuje ulazak u neesencijalne trgovine

Njemački kancelar Olaf Šolc. ARHIV

A. O.

16.2.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc danas će se konsultovati s guvernerima 16 njemačkih saveznih država kako bi odredili način ukidanja ograničenja uvedenih zbog širenja koronavirusa.

U Njemačkoj je broj infekcija uzrokovanih vrlo zaraznom, ali blažom varijantom omikron, porastao kasnije u odnosu na ostale evropske zemlje. Zvaničnici su to pripisali pooštrenim epidemiološkim mjerama.

Vlasti razmatraju ukidanje ograničenja, nakon što je broj novozaraženih posljednjih dana opao.

Očekuje se da će Šolc i guverneri na sastanku razmotriti prijedloge za postepeno ukidanje većine ograničenja do 20. marta.

Već su mnoge njemačke pokrajine ukinule ograničenja poput onih da se nevakcinisanim osobama zabranjuje ulazak u neesencijalne trgovine.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti izvijestio je o blagom pada stope infekcije u zemlji, iako je ona i dalje daleko iznad nivoa prije pojave omikrona.

- Prešli smo vrhunac omikronskog talasa, približno tačno na dan koji sam predvidio prije mjesec dana. To omogućava skromno popuštanje mjera - rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah.

Njemačka ima relativno nisku stopu vakcinacije protiv koronavirusa u poređenju s ostatkom zapadne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.