BRISEL

NATO predstavio strategiju protiv Rusije, koštat će desetine milijardi dolara

Pozivamo Rusiju da izabere put diplomatije i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim dužnostima i obavezama

Sjedište NATO saveza u Briselu. Arhiva

H. J. I.

16.2.2022

Ministri odbrane 30 savezničkih država NATO saveza usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Briselu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje. 

- Jako smo zabrinuti zbog velikog, neprovociranog i neopravdanog gomilanja ruske vojske u i oko Ukrajine i Bjelorusije. Pozivamo Rusiju, najsnažnije moguće, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene svoje nagomilavanje i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim dužnostima i obavezama. Ostajemo privrženi našem dvostrukom pristupu Rusiji: snažnom odvraćanju i odbrani, u kombinaciji s otvorenošću za dijalog.




Preventivne mjere

Ruske akcije predstavljaju ozbiljnu prijetnju euroatlantskoj sigurnosti. Kao posljedicu i kako bismo osigurali odbranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočnom dijelu Alijanse, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kako su najavili saveznici, te smo povećali spremnost naših snaga. Naše mjere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće. Spremni smo dodatno ojačati naš odbrambeni i odvraćajući položaj kako bismo odgovorili na sve nepredviđene situacije.

Naša posvećenost članu 5 Vašingtonskog ugovora je čvrsta. Stojimo ujedinjeni da branimo jedni druge.



NATO ostaje privržen temeljnim principima koji podupiru evropsku sigurnost, uključujući da svaka nacija ima pravo da izabere svoje vlastite sigurnosne aranžmane. Potvrđujemo našu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. 

Ogromne posljedice i visoka cijena

Kao što je ranije rečeno, svaka dalja ruska agresija na Ukrajinu će imati ogromne posljedice i visoku cijenu. NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim zainteresovanim stranama i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU.

NATO i saveznici nastavljaju da sprovode diplomatiju i dijalog sa Rusijom o evroatlantskim sigurnosnim pitanjima, uključujući i na najviše nivoe. Podržavamo sve ove napore, kao i napore u normandijskom formatu za implementaciju sporazuma iz Minska. 

Izrazili smo spremnost da se uključimo u obnovljeni dijalog o evropskoj sigurnosti koji je pokrenula Poljska kao trenutni predsjedavajući OSCE-a. Dali smo suštinske prijedloge Rusiji da unaprijedimo sigurnost svih nacija u euroatlantskom regionu i čekamo odgovor. Više puta smo nudili i nastavljamo da nudimo dalji dijalog kroz NATO – Vijeće Rusije i spremni smo za angažman. Snažno ohrabrujemo Rusiju da uzvrati i da izabere diplomatiju i deeskalaciju - zaključili su iz NATO-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.