DRAMATIČAN GOVOR

Kuleba u Njujorku: Rat u Ukrajini u punom obimu označio kraj svjetskog poretka koji je do sada postojao

Ne smijemo dozvoliti Rusiji ono što ona želi, istakao je predsjednik Ukrajine

H. J. I.

23.2.2022

Kuleba: Kako Putin vidi ulogu UN-a? Kao ulogu Lige naroda. Agencije

Na sastanku Generalne skupštine UN-a u Njujorku, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da bi rat u Ukrajini u punom obimu označio kraj svjetskog poretka koji je do sada postojao i cijeli svijet odveo u nezivjesnost.

- Početak rata velikih razmjera u Ukrajini bit će kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo. Ako Rusija sada ne dobije oštar, brz i odlučan odgovor, to će značiti potpuni krah međunarodnog sigurnosnog sistema i međunarodnih institucija zaduženih za održavanje globalne sigurnosti - rekao je Kuleba.

On je naglasio da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini.

- Ako stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a uspije prekršiti bukvalno sva pravila, ostale članice će se inspirirati njime i slijediti njegov primjer. Sada on pokušava da dokaže da su Ujedinjene nacije slabe, neodlučne i nesposobne da brane svoju srž i principe - rekao je, napominjući da Putin sprema tužnu sudbinu za UN.

- Kako Putin vidi ulogu UN-a? Kao ulogu Lige naroda. Ne smijemo dozvoliti Rusiji ono što ona želi - rekao je on. 


Kaže da Liga naroda, međunarodna organizacija koja je postojala u prvoj polovini 20. vijeka, zbog svojih nedostataka nije mogla spriječiti izbijanje Drugog svjetskog rata i na kraju je ugašena.

- Ako Ujedinjene nacije sada naprave zaokret da postanu snažan i proaktivan igrač koji se ne boji odlučne akcije i upotrebe svih svojih snaga i snaga, uvjeren sam da će Rusija stati - rekao je.

Prema njegovim riječima, niko neće moći da prebrodi krizu ako Putin krene u ofanzivu.

- Niko neće moći da preživi ovu krizu ako Putin odluči da može da nastavi sa svojom agresijom na Ukrajinu. Vaše vlade i vaš narod suočit će se sa bolnim posljedicama zajedno sa našom vladom i narodom. Zato moramo iskoristiti ovu posljednju šansu da djelujemo i zaustavimo Putina tu gdje jeste. Jasno je da on sam neće stati - rekao je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.