NAJMOĆNIJI RUSI REAGIRALI

Pobuna Putinovih oligarha: Mir je glavni prioritet

Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio do svoje 17. godine. Moji roditelji su državljani Ukrajine i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu, kazao je Fridman

Intervencija milijardera Olega Deripaske i Mikhaila Fridmana. AGENCIJE

A. Č.

28.2.2022

Dvojica najistaknutijih ruskih oligarha podigli su svoj glas protiv Putinove invazije na Ukrajinu, što predstavlja ključnu prekretnicu kad je u pitanju reakcija javnosti na rat, piše Telegraph.

Do intervencije milijardera Olega Deripaske i Mikhaila Fridmana došlo je nakon što je ruska policija uhapsila hiljade ljudi na protestima koji su se u nedjelju održali širom zemlje, a na kojima se protestiralo protiv konflikta koji je šokirao ne samo Zapad, već i Ruse iz svih sfera života.

Deripaskine i Fridmanove izjave bit će snažan udarac predsjedniku Vladimiru Putinu koji se dugo oslanjao na do sada stabilnu odanost ruske poslovne elite.

Fridman, suosnivač Alpha-Banke, jedne od najvećih privatnih banaka u zemlji, poručio je zaposlenicima svoje privatne investicijske kompanije LetterOne: 

- Rat nikada ne može biti odgovor.

Rođen sam u Ukrajini

U poruci koju su vidjeli novinari Telegrama, kazao je: 

- Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio do svoje 17. godine. Moji roditelji su državljani Ukrajine i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu. No, također sam velik dio života proveo i kao ruski državljanin te gradio i razvijao svoje poslove. Duboko sam povezan i s ukrajinskim i s ruskim narodom i na trenutni sukob gledam kao na tragediju za oba naroda - kazao je Fridman.

- Ne dajem političke izjave, ja sam poslovni čovjek i imam odgovornost prema hiljadama svojih zaposlenika u Rusiji i Ukrajini. Uvjeren sam da rat nikada ne može biti odgovor. Ova kriza koštat će mnogo života i nanijet će štetu narodima koji su stoljećima bili bratski. Iako se rješenje čini još zastrašujuće daleko, jedino što mogu jest pridružiti se onima čija je gorljiva želja da se krvoproliće što prije završi - rekao je Fridman.


Bogatstvo Mikhaila Fridmana, koji živi između Velike Britanije i Rusije, procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

U međuvremenu, Oleg Deripaska, osnivač ruskog aluminijskog giganta Rusala, putem društvenih je mreža pozvao na mirovne pregovore:

- Mir je glavni prioritet. Mirovni pregovori moraju početi odmah! - napisao je Deripaska kojega je invazija zatekla nespremnog. Prošle sedmice na društvenim je mrežama napisao kako ne vjeruje da će doista doći do rata, no ta je objava u međuvremenu izbrisana.

Oligarh, na čijoj je jahti svojedobno gost bio i bivši britanski ministar finansija George Osborne, pod američkim je sankcijama od 2018. godine, no Velika Britanija ga, za sada, pušta na miru.

Neki se sjetili i Nemcova

Za to vrijeme, Anatolij Čubais, dobar poznavatelj prilika u Kremlju, koji je nadgledao privatizaciju u Rusiji 1990-ih, podijelio je sliku Borisa Nemcova, vođu ruske opozicije koji je ubijen ispred Kremlja prije sedam godina.

Nemcov, jedan od najglasnijih Putinovih kritičara u Rusiji, prije smrti je organizirao niz prosvjeda protiv rata u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.