ISTINA KAO ŽRTVA RATA

Izraelske jevrejske grupe osudile ruski napad na mjesto holokausta u Kijevu

U napadu u utorak uvečer oštećen je glavni televizijski jarbol Kijeva u Babin Jaru, mjestu najvećeg pokolja Jevreja u Drugom svjetskom ratu i mjestu memorijala i hodočašća

Jučer pogođen Babi JAr. Agencije

N. Aj. / AFP

2.3.2022

Jevrejske grupe u Izraelu osudile su smrtonosni ruski napad koji je pogodio mjesto nacističkog masakra memorijalni centar Babin Jar, incident za koji je ukrajinski predsjednik rekao da je u srijedu označio napad na identitet njegove nacije.

U napadu u utorak uvečer oštećen je glavni televizijski jarbol Kijeva u Babin Jaru, mjestu najvećeg pokolja Jevreja u Drugom svjetskom ratu i mjestu memorijala i hodočašća, prenosi AFP.

Izraelski centar sjećanja na holokaust Jad izrazio je "oštru osudu" kao odgovor na "slike smrtonosnog ruskog napada na blizinu spomen mjesta Babin Jar Holokausta".


Sveta mjesta poput Babin Jara moraju biti zaštićena

- Babin Jar je bio mjesto gdje su tokom dvodnevnog perioda u septembru 1941. specijalni nacistički odredi za ubijanje ubili oko 33.000 Jevreja u sklopu ideologije genocida.

Umjesto da budu izloženi očitom nasilju, sveta mjesta poput Babin Jara moraju biti zaštićena - navodi se.

Natan Šaranski (Nathan Sharansky), rođen u Ukrajini, jevrejski disident koji se preselio u Izrael 1986. godine nakon što je proveo godine u sovjetskom Gulagu, također je osudio napad.

- Ne smijemo dozvoliti da istina, još jednom, postane žrtva rata - rekao je Šaranski, glavni savjetnik u memorijalnom centru Babin jar.

Prema ukrajinskim vlastima, pet osoba je ubijeno u samom napadu, a za predsjednika Volodimira Zelenskog simbolika lokacije naglašavala je rusku prijetnju ukrajinskom identitetu.


Nemojte šutiti

- Oni ne znaju ništa o našoj prestonici. O našoj historiji. Ali imaju naređenje da izbrišu našu historiju, našu zemlju, da izbrišu sve nas - rekao je on o invazijskim snagama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pozvao je Jevreje da progovore.

- Sada se obraćam svim Jevrejima svijeta. Zar ne vidite šta se dešava? Zato je veoma važno da milioni Jevreja širom svijeta trenutno ne šute - rekao je on.

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair), koji je napad na Ukrajinu opisao kao "kršenje međunarodnog poretka", također je osudio napad na Babin Jar i rekao da se Izrael zalaže za "očuvanje i poštovanje svetosti mjesta".

Osim Lapidovih komentara, izraelska vlada je oprezno pristupila ukrajinskoj krizi, navodeći svoje tople veze s Kijevom i Moskvom i sigurnosnu saradnju s ruskim snagama koje imaju veliko prisustvo u Siriji na sjevernoj granici Izraela.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u srijedu, premijer Naftali Benet (Bennett) izbjegao je direktnu osudu ruskog udara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.