RUSI NAPALI NJENU DOMOVINU

Ukrajinska nana: Inače ne bih ni uperila pištolj, ali sada je vrijeme da naučim pucati

Protiv projektila ne možemo ništa, ali protiv ruskih nacista možemo koristiti oružje ili granate, rekao je njen muž Jurij

Lesija i Jurij Vološčak. BBC

E. Ć. / BBC

16.3.2022

Lesija Vološčak (Lesya Voloshchak), 62-godišnja ukrajinska nana, odlučila je uzeti oružje u ruke i naučiti pucati iz njega dok ruske vojne snage napadaju njenu domovinu, piše BBC

- Obično ne bih ni uperila pištolj, ali sada je vrijeme da naučim kako držati oružje i pucati iz njega - rekla je Vološčak za BBC.

Upravo smo je gledali kako prolazi kroz ono što je do prije nekoliko sedmica bila škola engleskog jezika u zapadnom gradu Lavovu. To je sada centar za obuku volontera i stotine ljudi se svakodnevno pojavljuju kako bi naučili kako rukovati jurišnim oružjem i pokazati im neke osnovne prve pomoći, pišu reporteri BBC-a, te dodaju kako su ruske kopnene snage još daleko od Lavova, ali da je Jurij, Lesjin muž, nakon vazdužnih napada tokom vikenda kupio dvije puške.

- Ja sam inače pacifista. Ali moramo biti spremni. Protiv projektila ne možemo ništa, ali protiv ruskih nacista možemo koristiti oružje ili granate - rekao je Jurij.

Dok su BBC-jevi reporteri razgovarali s bračnim parom, Lesija je držala svoje oružje, ali sa suzama u očima.

- To je samo veoma tužno. Ponekad ovo izgleda kao ružan san - poručila je ona za BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.