DONIJELI ODLUKU

Nestle zaustavlja prodaju čokolada u Rusiji

Dodaju da neće zarađivati ni plaćati poreze u zemlji, ali da će nastaviti plaćati svoje zaposlenike

Čokoladica KitKat. ILUSTRACIJA

A. O.

23.3.2022

Nestle je objavio da zaustavlja prodaju dijela svojih popularnih proizvoda u Rusiji, uključujući KitKat i Neksvik (Nesquick), prenosi Sky News.

Dodaju da neće zarađivati ni plaćati poreze u zemlji, ali da će nastaviti plaćati svoje zaposlenike u Rusiji.

Kako su za vikend i najavili, nastavit će s prodajom esencijalnih potprepština, kao hrane za bebe i medicinske prehrane.


Zelenski ih prozvao

Podsjetimo, tokom vikenda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švicarsku da se obračuna s ruskim oligarsima za koje je rekao da pomažu u vođenju rata protiv njegove zemlje iz sigurnosti lijepih švicarskih gradova.

Kritizirao je i tvrtke bazirane u Švicarskoj koje i dalje posluju u Rusiji. Posebno je izdvojio prehrambenog diva Nestle. 

- Slogan tvrtke je dobra hrana, dobar život. Posao u Rusiji funkcionira iako nam djeca umiru i naši gradovi se uništavaju - rekao je.


Nestle odgovorio

Glasnogovornik Nestlea nakon nekoliko sati rekao je za BBC da je tvrtka poduzela korake bez presedana kako bi značajno smanjila poslovanje u Rusiji, uključujući zaustavljanje svakog uvoza i izvoza iz zemlje osim osnovnih prehrambenih artikala.

- U skladu s akcijama drugih međunarodnih prehrambenih firmi, donijeli smo tešku odluku da nastavimo s pružanjem osnovne hrane i pića ruskom narodu i nastavit ćemo podržavati naše zaposlenike u Rusiji. Nastavak opskrbe bitnim artiklima ljudima u Rusiji ne znači da nastavljamo poslovati kao i obično u zemlji - navodi se u priopćenju od vikenda, dodajući da Nestle ne ulaže u zemlju i ne poduzima nikakve radnje za promicanje prodaje svojih proizvoda.

Dodao je kako njihovo poslovanje ne donosi nikakav profit u zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.