77. GODIŠNJICA

Memorijalni centar u spomen žrtava nacizma poručio da su ruski zvaničnici nepoželjni

Rat u Ukrajini zasjenio je komemoraciju, posebno nasilna smrt Borisa Romantschenka, koji je preživio logor ali je ubijen u ruskom granatiranju Harkova

Glavni ulaz u Buhenwald. Agencije

H. J. I.

29.3.2022

Iz memorijala koji njeguje sjećanje na žrtve koncentracionog logora Buhenwald poručili su da ruski i bjeloruski zvaničnici nisu pozvani na obilježavanje 77. godišnjice oslobađanja logora.

Rat u Ukrajini zasjenio je komemoraciju, posebno nasilna smrt Borisa Romantschenka, koji je preživio logor ali je ubijen u ruskom granatiranju Harkova, objavili su iz Fondacije memorijala Buhenwald i Mittelbau-Dora.

- Službeni predstavnici Rusije i Bjelorusije ove godine nisu dobrodošli na svečanost - stoji u saopćenju Fondacije, dodajući da su o toj odluci obaviještene ambasade Rusije i Bjelorusije u Berlinu.

U saopćenju stoji i da će na obilježavanju 10. aprila posebna počast biti odata Borisu Romantschenku koji je preživio četiri različita nacistička logora u Drugom svjetskom ratu, ali je ubijen u vlastitoj kući u Harkovu 18. marta.

Iz Fondacije su naveli da će umjesto ruskih i bjeloruskih zvaničnika pozvati predstavnike ukrajinskog i ruskog civilnog društva da odaju počast žrtvama kampa iz Sovjetsko saveza, prenosi France24.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.