NOVE SANKCIJE

Rusija protjeruje dvoje bugarskih i 45 poljskih diplomata

Nota u vezi s tim uručena je poljskom ambasadoru

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. AGENCIJE

A. O.

8.4.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako je dvoje bugarskih i 45 poljskih diplomata, u skladu s principom reciprociteta, proglašeno nepoželjnim osobama, javlja Anadolija.

U saopćenju ministarstva navedeno je kako je otpravnik poslova u ambasadi Bugarske u Moskvi Nikolaj Trifonov pozvan na razgovor te da mu je uručena protestna nota da su dvojica diplomata proglašeni nepoželjnim osobama.


- Ova odluka je donesena kao odgovor na odluku koju je Bugarska donijela u martu, a odnosi se na to da su dvojica diplomata ambasade Rusije u Sofiji bez razloga proglašena nepoželjnim osobama - navedeno je u saopćenju.

Ambasador Poljske u Moskvi Krzysztof Krajewski pozvan je na razgovor u znak protesta na to što je 23. marta Poljska nepoželjnim osobama proglasila 45 ruskih diplomata.


Nepoželjne osobe

Istaknuto je kako je u skladu s principom reciprociteta 45 uposlenih u konzulatima Poljske u Rusiji proglašeno nepoželjnim osobama.

- Ove osobe teritoriju Ruske Federacije moraju napustiti do 13. aprila navečer. Nota u vezi s tim uručena je poljskom ambasadoru - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.