NAKON 2 MJESECA AGONIJE

Rusija objavila prekid vatre: Civilima dozvoljeno napuštanje čeličane Azovstal

Ako su civili i dalje u metalurškom kombinatu, onda kategorički zahtjevamo da kijevske vlasti odmah izdaju odgovarajuće naređenje komandantima formacija da ih oslobode, rekao je Mizincev

Razoreni Mariupolj. AA

S. S.

25.4.2022

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da će njene trupe zaustaviti neprijateljstva kako bi omogućili civilima da napuste čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju.

Ruske trupe će "od 14:00 po moskovskom vremenu (12:00 po srednjeevropskom) 25. aprila 2022. jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva, povući jedinice na sigurno udaljenost i obezbjediti povlačenje" civila, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Jedinice prelaze na sigurnu udaljenost

- Oružane snage Rusije i formacije Donjecke Narodne Republike od 14 sati 25. aprila 2022. jednostrano prekidaju sva borbena dejstva, jedinice prelaze na sigurnu udaljenost i obezbjeđuju povlačenje te kategorije građana u svim pravcima koje izaberu - izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Istakao je da Ruska Federacija potvrduje mogućnost izlaska kroz humanitarni koridor civila, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Civile treba osloboditi

- Ako su civili i dalje u metalurškom kombinatu, onda kategorički zahtjevamo da kijevske vlasti odmah izdaju odgovarajuće naređenje komandantima formacija da ih oslobode - rekao je Mizincev.

Prošle sedmice, Rusija je saopćila da bi civili i ukrajinski borci mogli da napuste fabriku Azovstalj pod uslovom da ukrajinske snage "podignu bijele zastave".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.