ODRŽAN SASTANAK

Modi i Makron pozvali na trenutni prekid neprijateljstava u Ukrajini

Francuska želi da pomogne Indijcima da diverzifikuju svoje snabdijevanje i da se udalje od ruskog oružja i energenata

Narendra Modi i Emanuel Makron. TWITTER

A. O.

5.5.2022

Indija i Francuska pozvale su u srijedu na "trenutni prekid neprijateljstava" u Ukrajini, a premijer Narendra Modi ponovo nije osudio invaziju Rusije.

Indija, koja uvozi veliki dio svoje vojne opreme iz Rusije, dugo balansira između Zapada i Moskve, posebno odbijajući da osudi Rusiju ili da glasa protiv nje u Ujedinjenim nacijama zbog rata u Ukrajini, prenosi AFP.


Spriječiti sukob

- Francuska i Indija izrazile su duboku zabrinutost zbog humanitarne krize i sukoba u Ukrajini - rekli su Modi i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u zajedničkoj izjavi nakon što su se sastali u Parizu na razgovorima i radnoj večeri.

U izjavi se navodi u da obje zemlje su nedvosmisleno osudile činjenicu da su u Ukrajini ubijeni civili i pozvale na hitan prekid neprijateljstava kako bi se dvije strane okupile i uspostavile dijalog i diplomatiju, te kako bi hitno okončale patnje naroda.

Međutim, samo je Francuska osudila "nezakonitu i neopravdanu agresiju ruskih snaga na Ukrajinu".

Dvije zemlje su rekle da će na koordiniran i multilateralan način odgovoriti kako bi spriječili da sukob intenzivira globalnu prehrambenu krizu, pri čemu je Ukrajina jedan od glavnih svjetskih proizvođača pšenice.


Posljedice rata

Prije sastanka, Makronov ured je saopćio da će Modiju naglasiti posljedice rata po međunarodni poredak daleko izvan Evropske unije, uključujući Azij".

Francuska želi da pomogne Indijcima da diverzifikuju svoje snabdijevanje i da se udalje od ruskog oružja i energenata, dodali su zvaničnici.

Cilj, kako su rekli, nije ostaviti Indijce bez izlaza, već ponuditi rješenja.

Modi, koji je na evropskoj turneji, rekao je novinarima nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholzom) u Berlinu u ponedjeljak da "u ovom ratu neće biti pobjednika i da će svi izgubiti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.