ZARAZNA BOLEST

WHO: Sumnjamo da su se majmunske boginje mjesecima neprimjetno širile

Simptomi su povišena temperatura, glavobolja, otekline, bolovi u mišiću, iscrpljenost, osip i lezije koje svrbe, uglavnom na licu, rukama i stopalima

Tedros Adhanom Ghebreyesus. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) sumnjaju da se broj zaraženih majmunskim boginjama mjesecima, a možda i godinama neopaženo povećavao.

Objavili su danas da ovu zaraznu bolest ima 550 ljudi u 30 država širom svijeta. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da postoje indikatori da se virus izvan zapadne i centralne Afrike, područjima gdje su stanovnici uglavnom obolijevali, do sada neprimjetno širio.

Dr. Rosamund Levis (Lewis) iz WHO-a je naglasila da postoji mogućnost da je to bio slučaj već mjesecima, a možda i godinama. Napomenula je da je ključno pratiti kontakte zaraženih i izolovati one koji su zaraženi kako bi se zaustavilo širenje majmunskih boginja.


Ghebreyesus je ponovio da su uglavnom zaraženi homoseksualci te podsjetio da se virus može prenijeti fizičkim kontaktom. Apelovao je na javnost da se zaraženi ne stigmatiziraju. U sjevernoj Americi i Evropi do sada nisu prijavljeni smrtni slučajevi među zaraženima, prenosi CNBC.

Riječ je o najvećem širenju majmunskih boginja izvan Afrike, prvenstveno u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu.

Simptomi su povišena temperatura, glavobolja, otekline, bolovi u mišiću, iscrpljenost, osip i lezije koje svrbe, uglavnom na licu, rukama i stopalima, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.