GUSTAVO PETRO

Novi predsjednik Kolumbije: Imao sam prijateljski razgovor sa Bajdenom

Predsjednik SAD je također istakao "ravnopravniji odnos za dobrobit dva naroda"

H. J. I.

22.6.2022

Gustavo Petro. Agencije

Gustavo Petro, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u Kolumbiji 19. juna, izjavio je kako je imao prijateljski razgovor s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).


Diplomatski odnosi

- Na putu ka intenzivnijim i normalnijim diplomatskim odnosima, imao sam vrlo prijateljski razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država Bajdenom. On je također istakao "ravnopravniji odnos za dobrobit dva naroda" - napisao je Petro na Twitteru, u komentaru na telefonski razgovor s Bajdenom.

S druge strane, kolumbijski predsjednik Ivan Duke (Duque) čestitao je Petru na izbornoj pobjedi na Twitteru.

- Kao Kolumbijci izašli smo na izbore, iznijeli svoje stavove, a prvo što se mora prihvatiti za odbranu demokratije je narodni diskurs. Za transparentnu i učinkovitu tranziciju izrazio sam svoju podršku - naveo je Duke.


Energetska tranzicija

Obraćajući se svojim pristašama u izbornoj noći, Petro je poručio:

- Vrijeme je za razgovor s američkom vladom. Predlažem da sve vlade Sjeverne i Južne Amerike sjednu i razgovaraju kako bi se ubrzala energetska tranzicija.

U drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Kolumbiji 19. juna, ljevičarski kandidat Koalicije historijskog pakta Petro pobijedio je u utrci za predsjednika zemlje s 50,46 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.