ZBOG NAPADA NA UKRAJINU

Sud Evropske unije potvrdio zabranu emitovanja Russia Today

Paketi sankcija EU-a su usmjereni na, između ostalih, predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova

Russia Today. AFP

A. O.

27.7.2022

Sud Evropske unije (EU) danas je potvrdio zabranu emitovanja Russia Today (RT) uvedenu kao dio sankcija zbog ruskog napada na Ukrajinu.

- Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje sankcija EU-a kojima se privremeno zabranjuje emitovanje državnog ruskog TV kanala - saopćeno je iz suda.


Opći princip

Među prvim restriktivnim mjerama, kao odgovor na rat u Ukrajini, EU je u martu suspendovala emitovanje ruske državne novinske agencije Sputnik i engleskih, njemačkih, francuskih i španskih kanala RT-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) objasnio je da bi takva odluka trebala prekinuti "sistemsku manipulaciju informacijama i dezinformacije Kremlja koje se primjenjuju kao operativno oruđe u napadu na Ukrajinu".

Presudom Suda EU-a utvrđeno je da sankcije "s ciljem zaustavljanja aktivnosti propagandnog sredstava podrške vojnoj agresiji" nisu prekršile opći princip slobode izražavanja.


Ograničenja prava

Navedeno da su ograničenja prava RT-a da bude saslušana "srazmjerna, neophodna i odgovarajuća za ciljeve kojima se teži" usprkos "izuzetnom kontekstu i hitnosti u kojoj su usvojeni sporni akti".

EU je uvela sedam paketa sankcija Rusiji od početka rata te zemlje protiv Ukrajine 24. februara.

Paketi sankcija EU-a su usmjereni na, između ostalih, predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe, kao i isključivanje ruskih i bjeloruskih banaka iz korištenja međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.