OGLASILA SE I RUSIJA

Zaharova optužila vlasti u Prištini za stanje na Kosovu

Pozivamo Prištinu, SAD i EU koji stoje iza toga da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu, rekla je

Marija Zaharova: Ovo je direktan napad na slobode Srba. AGENCIJE

S. S.

31.7.2022

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova kamionima su blokirali magistralnu cestu u blizini graničnog prijelaza Jarinje, u općini Leposavić. Besim Hoti iz Kosovske policije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u mjestu Rudare kod Zvečana blokirana magistralna cesta Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

O napetostima na Kosovu oglasila se i Rusija, koja optužuje EU i SAD da preko Prištine destabiliziraju situaciju i pokušavaju obespraviti lokalne Srbe.

- Pozivamo Prištinu, SAD i EU koji stoje iza toga da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu - rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Smatra da je posrednička uloga EU neuspješna

Također je odluku Prištine od 1. avgusta o primjeni pravila o ličnim dokumentima nazvala korakom ka protjerivanju Srba s Kosova.

- Lideri na Kosovu znaju da Srbi neće ostati ravnodušni kada je riječ o direktnom napadu na njihove slobode te namjerno eskaliraju kako bi pokrenuli vojni scenarij. Naravno, meta napada je i Beograd, koji Zapad želi dodatno 'neutralizirati' rukama kosovskih Albanaca - rekla je Zaharova.

Navodi i da "posrednička misija EU na Kosovu nije uspjela".

- Ovakav razvoj događaja još je jedan dokaz neuspjeha posredničke misije Evropske unije. Ovo je i primjer kakvo je mjesto u Evropskoj uniji pripremljeno Beogradu, kojem je de facto ponuđeno da se pomiri s obespravljivanjem svojih sunarodnjaka - rekla je.

Ruska Federacija poziva Prištinu, SAD i EU da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu, rekla je Zaharova.

Sporni dokumenti

Blokade dolaze dan uoči stupanja na snagu dvije odluke vlade Kosova o srpskim registracijskim oznakama i dokumentima. Vlada je objavila da će 1. avgust početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument izdavat će se na svim kopnenim i zračnim prijelazima i vrijedit će 90 dana, kao i dokument koji srpske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju. Ovaj dokument dobit će i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacijski dokument, ali moraju imati rodni list, piše Radio Slobodna Evropa.

- Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodat ćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze s dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada prijeđe granicu i ode u Srbiju. Dakle, od sutra će imati još jedan dokument - rekao je ranije premijer Kosova Aljbin Kurti.

Također, u ponedjeljak bi trebala stupiti na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.