ISTRAGA O IZBORIMA

Tužilac Džordžije želi ispitati Trampove bliske saradnike

On bi trebao odgovoriti na pitanja o Trampovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi

Bivši američki predsjednik Donald Tramp. AGENCIJE

A. O.

26.8.2022

Tužilac države Džordžije (Georgia) koja se nalazi u SAD-u, istražuje napore bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) da poništi predsjedničke izbore 2020., nastoji iznuditi svjedočenje njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Medovsa (Meadowsa) i drugih bliskih saveznika, prenosi Reuters.

Jučer su objavljeni sudski podnesci, a na osnovu njih okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Vilis (Willis) zatražila je od državnog suca da naloži Medovsu da se sljedećeg mjeseca pojavi pred velikom porotom. 


Odgovoriti na pitanja

On bi trebao odgovoriti na pitanja o Trampovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi koja je svojim glasovima pomogla demokratu Džo Bajdenu (Joeu Bidenu) da dođe na mjesto američkog predsjednika.

Tužilac traži i svjedočenja drugih Trampovih saradnika, uključujući advokata Sidneja Pavela (Sidneyja Powella), penzionisanog vojnog pukovnika Džejmsa Fila Valdrona (Jamesa "Phila" Waldrona) i bivšeg savjetnika Trampove kampanje Borisa Epstejna (Epshteyna).


Krivična istraga

Ta je istraga jedna od nekoliko građanskih i krivičnih istraga koje prijete Trampu i njegovim saradnicima. Ona je započela ubrzo nakon snimljenog telefonskog poziva u januaru prošle godine u kojem je Tramp pozvao najvišeg izbornog dužnosnika Džordžije da "pronađe" dovoljno glasova kako bi promijenio rezultate izbora.

Istraga je obuhvatila niz drugih Trampovih saradnika, ponajviše njegovog ličnog advokata Rudija Džiulianija (Rudyja Giulianija), koji je ranije ovog mjeseca obaviješten da je meta istrage. Džiuliani je svjedočio pred velikom porotom prošle sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.