SASTANAK SA GOLOBOM

Makron: Spreman sam da razmotrim evropsku perspektivu BiH

Jasno je da smo tokom jednog od naših posljednjih sastanaka Evropskog vijeća savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu, poručio je Makron

Golob i Makron. PRINTSCREEN

A. O.

1.9.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Makron) sastao se sa premijerom Slovenije Robertom Golobom. 

Makron je govorio i o Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini gdje je izjavio da je stabilnost zapadnog Balkana apsolutno ključna.

- Jasno je da smo tokom jednog od naših posljednjih sastanaka Evropskog vijeća savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu. Mislim da je ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije na kraju francuskog predsjedavanja (EU) bilo ključno za otključavanje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se Bosna i Hercegovina sada nalazi u situaciji sasvim jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu - kazao je Makron.

Dodaje da je on potpuno na raspolaganju za potpunu diskusiju da razmotre prijedlog premijera Goloba i koji su iznijele neke kolege sa jednom perspektivom i jednim ciljem na Makronovoj strani.

- Moramo pružiti maksimalnu šansu da stvorimo mir i stabilnost u regionu. I jasno je, ako slušamo, da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabilizuju ne samo Bosnu i Hercegovinu već i najbliže komšije i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je evropska perspektiva dio paketa sa uslovima da se to popravi, potpuno sam spreman da to razmotrim - izjavio je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.