BIVŠI PREMIJER

Džonson podržao Tras: Britanija će prebroditi ovu krizu

Imamo i nastavit ćemo imati tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzročio Putinov opaki rat, izjavio je Džonson

Tras i Džonson. AGENCIJE

A. O.

6.9.2022

Britanski premijer u ostavci Boris Džonson (Johnson) izjavio je da će njegova nasljednica Liz Tras (Truss) učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cijena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku. 

- Znam da će Liz Tras i ova suosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobijediti - rekao je stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Dauning Stritu (Downing Streetu) broj 10.


Sastav nove vlade

- Britanija će izaći jača iz ekonomske krize - rekao je Džonson odlazeći iz Dauning Strita da podnese kraljici ostavku na mjesto premijera. 

- Ovo je teško vrijeme za ekonomiju. Ovo je teško vrijeme za porodicu širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, izaći ćemo jači na drugoj strani - kazao je on. 

Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin "potpuno zavaravao" ako je mislio da može uspjeti "ucjenjujući i maltretirajući" britansku javnost ograničavanjem opskrbe plinom, podižući tako svjetske cijene. 

- Imamo i nastavit ćemo imati tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzročio Putinov opaki rat - izjavio je Džonson.

Liz Tras će u danas zamijeniti Borisa Džonsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i ekonomskom krizom.


Smanjenje poreza

Tras je pobijedila svog stranačkog rivala Rišija Sunaka (Rishi) u glasanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

- Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju. Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali našu ekonomiju i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je Tras jučer.

Tras će naslijediti Džonsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u julu nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Džonson će otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku. Nakon Džonsona s kraljicom će se sastati Tras kako bi dobila mandat da sastavi vladu.


Podsjetimo, nova premijerka će se obratiti građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade. Tras će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. 

Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Tras mora otputovati u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1.500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Buckinghamske palače do Dauning strita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.