NOVA VLADA VB

Tras naslijedila Džonsona, a evo ko je došao na njenu poziciju

Džejms Kleverli imenovan je danas za ministra vanjskih poslova

Džejms Kleverli. AP

H. J. I.

6.9.2022

Bivši ministar Velike Britanije za Bliski istok Džejms Kleverli (James Cleverly) imenovan je danas za ministra vanjskih poslova. 

On je blizak saradnik nove premijerke Liz Tras (Truss), te je bio jedan od prvih koji ju je podržao u kandidaturi. Kako je istakao, to je za njega bila laka odluka, uzimajući u obzir njenu spremnost da se suprotstavi Iranu i Rusiji.


Kleverli je odrastao u južnom Londonu. Bio je zastupnik u londonskoj skupštini do 2015. godine. Ušao je u britanski parlament 2015. kao član Braintreeja, gdje su njegovi stavovi za Brexit prošli dobro među biračima.

On se nakon toga pridružio kabinetu britanskog premijera kao predsjednik stranke nakon što je Boris Džonson (Johnson) pobijedio, ali je 2020. godine premješten na nižu dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova, što se smatralo degradacijom.


Kako prenose britanski mediji, Kleverlija čeka težak posao na vanjskopolitičkom planu, s obzirom da mora navigirati između najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, kao i zategnutim odnosima s Kinom i Evropskom unijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.