ODBRANA OD AGRESIJE

Papa Franjo: Legitimno je snabdijevati Ukrajinu oružjem, jer je samoodbrana legitimna

Ne bih isključio dijalog ni s jednom silom koja je u ratu, čak ni s agresorom, rekao je Papa Franjo

Papa Franjo sa ranijeg obraćanja u avionu. AGENCIJE

A. O.

16.9.2022

Papa Franjo jučer je izjavio da je legitimno snabdijevati oružjem Ukrajinu da bi se odbranila od ruske agresije.

- Samoodbrana je legitimna, a dijalog uvijek treba ponuditi, čak i agresoru jer to znači otvoriti jedina razumna vrata prema miru - rekao je Papa Franjo. 

U 45 minuta dugoj konferenciji za novinare u avionu kojim se vraćao iz Kazahstana gdje je učestvovao na Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija Papa je odgovarao na pitanje je li moralno ispravno da zemlje šalju oružje Ukrajini.

- To je politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva - rekao je.


Objasnio je načela Rimokatoličke crkve o “pravednom ratu” koji dopušta proporcionalno korištenje smrtonosnog oružja u samoodbrani od agresorske nacije.

- Samoodbrana ne samo da je legalna već je i izraz ljubavi za domovinu. Oni koji brane (nešto) to i vole - rekao je Papa.

Ukrajina bi trebala pregovarati s državom koja je na nju izvela napad iako je to “uvijek teško s državom koja je počela rat”, rekao je.

- Ne bih isključio dijalog ni s jednom silom koja je u ratu, čak ni s agresorom… Ponekad morate početi takav dijalog. Činite to tako da začepite nos, ali mora se. Dijalog je uvijek korak naprijed, ispruženih ruku, uvijek. U protivnom zatvaramo jedina razumna vrata prema miru. Ponekad (agresor) ne prihvata dijalog. Kakva šteta. Međutim, dijalog uvijek treba provesti ili barem ponuditi, a to čini dobro onome koji ga ponudi - rekao je Papa Franjo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.