NEKOLIKO KANDIDATA

Ko će naslijediti Liz Tras?

Među osobama koje bi se mogle kandidirati su Riši Sunak i Peni Mordaunt, protukandidati koji su na posljednjim izborima izgubili od Tras

Liz Tras. AP

H. J. I.

20.10.2022

Liz Tras (Truss), premijerka Velike Britanije, podnijela je ostavku nakon 45 dana provedenih na toj funkciji. Tras je premijerka Velike Britanije koja je ostala najkraće na funkciji u historiji. 


Ostavka Tras predstavlja velik udarac za stranku koja je pod Džonsonovim (Birs Johnson op.a.) vodstvom osvojila uvjerljivu pobjedu na izborima u decembru 2019. godine. Uskoro će se po ubrzanom rasporedu održati novi izbori za vodstvo, a Tras je najavila da će novi čelnik biti izabran u roku od sedam dana.

Među osobama koje bi se mogle kandidirati su Riši Sunak (Rishi Sunak) i Peni (Penny) Mordaunt, protukandidati koji su na posljednjim izborima izgubili od Tras. Trenutni ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) potvrdio je da neće biti sljedeći lider konzervativaca i premijer Velike Britanije.


Potencijalni povratak Džonsona u politiku nije isključen, a neki od Džonsonovih saveznika posljednjih su sedmica tvrdili da je njegovo uklanjanje bila greška.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.