TESTIRANJA U TOKU

Turski proizvođač dronova najavio: Uskoro ćemo imati rješenje protiv dronova "kamikaza"

Kamikaza dronovi su spori, bučni i raspoređeni na malim visinama što ih čini lakim metama

Dron Bajkar. AeroTime Hub

H. J. I.

30.10.2022

Turski proizvođač dronova Bajkar saopćio je kako će kompanija uskoro imati rješenje koje bi trebalo pomoći Ukrajini u borbi protiv iranskih dronova "kamikaza" kojima je ruska vojska izvršila napade na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini.


U toku su testiranja

U razgovoru za njemačku agenciju DPA, izvršni direktor kompanije Haluk Bajraktar (Bayraktar) izjavio je kako inžinjeri svakodnevno rade na unapređenju bespilotnih letjelica turske proizvodnje.

- Uskoro će naše bespilotne letjelice Bajraktar TB2 i Akinci imati rakete vazduh-vazduh, ne samo da bi gađali bespilotne letjelice već i drugu avijaciju. U toku su testiranja - rekao je Bajraktar tokom sajma odbrane u Istanbulu.

Tokom ovog sajma, potpisan je i ugovor između kompanija Bajkar i Roketsan za integraciju rakete protivzračne odbrane Sungur za borbu protiv bespilotnih letjelica.


Lake mete

- Sungur je provjerena municija, posebno protiv pokretnih ciljeva kao što su helikopteri i dronovi. Korištenje municije kao vazduh-vazduh s naših bespilotnih letjelica promijenit će stanje na terenu - rekao je Murat Ikinci, direktor Roketsana.

Kada je riječ o rješavanju problema iranskih kamikaza dronova, direktor Bajkara je izjavio kako će kompanija nastaviti podržavati Ukrajinu.

- U svakom slučaju, moramo biti spremni s protumjerama. Mi u potpunosti podržavamo Ukrajinu u odbrani suvereniteta. Kamikaza dronovi su spori, bučni i raspoređeni na malim visinama što ih čini lakim metama - rekao je Bajraktar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.