UKRAJINA

Počele evakuacije iz Hersona: Krenuo prvi voz

Evakuirani će dobiti finansijsku potporu, smještaj i humanitarnu pomoć kada stignu u Hmeljnicki, objavili su gradski dužnosnici

Počela evakuacija iz Hersona. ANADOLIJA

S. S.

25.11.2022

U toku su dobrovoljne evakuacije stanovnika iz nedavno oslobođenog grada Hersona, a prvi voz je odvezao 100 ljudi, saopćila je ukrajinska vlada.

Voz je krenuo prema Hmeljnickiju, gradu na zapadu Ukrajine, objavilo je Ministarstvo reintegracije Ukrajine. Među stanovnicima koji su iskoristili besplatnu evakuaciju je 26 djece, sedam nepokretnih bolničkih pacijenata i šest osoba s ograničenom pokretljivošću, navodi se u saopćenju.

Vlasti u Hersonu pozivaju stanovnike da napuste grad, koji je još uvijek uglavnom bez struje, prije nego što temperature dodatno padnu. Herson se također našao pod novim granatiranjem otkako su ruske trupe bile prisiljene napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar.

Evakuirani će dobiti finansijsku potporu, smještaj i humanitarnu pomoć kada stignu u Hmeljnicki, objavili su gradski dužnosnici.

Vlasti kažu da također postoje autobusi koji saobraćaju iz regije Herson do gradova Odesa, Mikolajiv i Krivi Rih, gdje će izbjeglice biti "smješteni u posebno opremljenim skloništima, a potom automobilima evakuirani u sigurnije regije Ukrajine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.