RAZMJENA ZATVORENIKA

Britni Grajner puštena iz zatvora u Rusiji

Ona je puštena u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta

Grajner: Puštena iz zatvora u Rusiji. AP

H. J. I.

8.12.2022

WNBA zvijezda Britni Grajner (Brittney Griner) puštena je iz ruskog zatvora u razmjeni zatvorenika. Ona je puštena u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, javlja CNN.

Bout, zvani "Trgovac smrću", bivši je sovjetski vojni oficir koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je organizirao ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivavionskih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Moskva je osudila njegovu kaznu 2012. godine kao "neosnovanu i pristrasnu", a Bout je tvrdio da je nevin.



Grajner, koja je godinama igrala van sezone za rusku žensku košarkašku reprezentaciju, bila je u pritvoru od februara, kada je uhapšena zbog optužbi za šverc droge na aerodromu u moskovskoj oblasti. Uprkos njenom svedočenju da je nenamjerno spakovala ulje kanabisa pronađeno u njenom prtljagu, početkom avgusta je osuđena na devet godina zatvora i sredinom novembra prebačena u kaznenu koloniju u Mordoviju nakon što je izgubila žalbu.

Zamjena nije uključivala još jednog Amerikanca Pola Vilana (Paul Whelan) za kojeg je State Department rekao da je također protupravno zatvoren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.