POTPREDSJEDNICA EPP-A

Zovko u posjeti Južnoj Koreji i Japanu

Članovi izaslanstva će se u trodnevnoj posjeti Seoulu i Tokiju sastati s brojnim visoko-rangiranim dužnosnicima u području sigurnosti i odbrane

Željana Zovko. EPP

A. O.

19.12.2022

Potpredsjednica Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP), Odbora za vanjske poslove (AFET) i članica Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) Željana Zovko boravi u Južnoj Koreji i Japanu od 18. do 21. decembra u sklopu misije Izaslanstva Pododbora za sigurnost i odbranu.

Povod misiji Evropskog parlamenta u Indo-Pacifik je sve agresivnije ponašanje Kine i prijetnje Sjeverne Koreje te važnost osnaživanja savezništva Evropske unije s državama istomišljenicama u indo-pacifičkom području.

Članovi izaslanstva će se u trodnevnoj posjeti Seoulu i Tokiju sastati s brojnim visoko-rangiranim dužnosnicima u području sigurnosti i odbrane, uključujući s južnokorejskim ministrom odbrane Li Jong-supom (Lee), posebnim predstavnikom za pitanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku Kimom Ganom (Gunnom), koordinatorom za Indo-pacifičku strategiju Limom Sangvum (Sangwoom), članovima Južnokorejskog odbora za nacionalnu obranu, posebnim savjetnikom premijera Japana Nobuom Kišijem (Kishijem), parlamentarnim zamjenikom japanskog ministra odbrane Jirom Kimurom, članovima Doma vijećnika te predstavnicima japanske obrambene industrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.