BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI

Ruske i ukrajinske snage su na mrtvoj tački

Da li su frontovi cementirani?

Facebook

D. H. / Index.hr

21.1.2023

Dnevni britanski obavještajni izvještaj tvrdi da su ruske i ukrajinske snage trenutno u mrtvoj tački u ratu, dan nakon što su saveznici Kijeva razgovarali o metodama vojne pomoći Ukrajini. 


Žestoke borbe

"Posljednjih dana najteže borbe bile su usredotočene na tri sektora. Na sjeveroistoku, blizu Kremine, Ukrajina je vjerojatno ostvarila manje uspjehe i uspješno se obranila od ruskog protunapada", priopćili su britanski analitičari.

"Međutim, postoji realna mogućnost lokalnog ruskog napredovanja kod Bahmuta", dodali su Britanci. Taj grad u istočnoj regiji Donjeck već je mjesecima poprište najžešćih borbi. Sukob se trenutno vodi na tri dijela bojišnice, objavio je London na temelju obavještajnih izvješća.


Obje strane imaju značajne snage na jugu

Ruske jedinice regularne vojske i paravojne grupe Wagner pregrupiraju se u Soledaru, gradiću sjeveroistočno od Bahmuta koji je nedavno pao u njihove ruke. Ukrajinske snage su na istoku postigle manje uspjehe u blizini Kremine, u regiji Luhansk.

Obje strane imaju značajne snage na jugu, u regiji Zaporižji. Ondje se vode topničke borbe i manji okršaji, no zasad bez veće ofenzive. Britanska procjena dolazi dan nakon što su se saveznici Ukrajine okupili jučer u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi raspravili hoće li poslati Ukrajini moderne tenkove, što je više puta tražio predsjednik Volodimir Zelenski.

On je ostao razočaran jer Njemačka još uvijek nije odlučila hoće li omogućiti slanje tenkova Leopard 2. Berlin je suočen i s pritiskom drugih država koje žele poslati te tenkove njemačke proizvodnje iz svojih zaliha, no za što trebaju odobrenje Nijemaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.