EKIPE NA TERENU

Video / Požar bukti Čileom, 22 osobe poginule

U petak se helikopter za hitnu pomoć u La Araukaniji srušio, pri čemu su poginuli pilot i mehaničar, rekli su dužnosnici

Požar bukti Čileom. Screenshot

A. O.

5.2.2023

Desetine šumskih požara koji plamte u Čileu natjerali su vladu da proširi hitnu zapovijed na još jednu regiju u subotu, dok vrući ljetni toplinski val komplicira napore da se pod nadzor stave požari koji su dosad odnijeli najmanje 22 života.

Izvanredno stanje koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova sada pokriva regiju La Araukania (Araucania), južno od prethodno proglašenih regija Biobio i susjednog Nablea (Nublea), smještenih u blizini centra duge pacifičke obale te južnoameričke zemlje.

Tri regije dom su mnogih farmi i šumskog zemljišta.


U petak se helikopter za hitnu pomoć u La Araukaniji srušio, pri čemu su poginuli pilot i mehaničar, rekli su dužnosnici.

Vlasti su saopćile da je 11 žrtava, ili polovina od dosad prijavljenih, umrlo u gradu Santa Juana u Biobiou, koji se nalazi oko 500 kilomtara južno od glavnog grada Santiaga.

Od kraja prošle sedmice, helikopteri iz zraka sredstvima za gašenje pokušali su obuzdati požare koji bijesne i dimom zaklanjaju ceste, dok su vatrogasci i lokalno stanovništvo isto to pokušavaju sa zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.