VJEČOSLAV VOLODIN

Predsjednik ruske dume: UN da istraži zločine SAD-a protiv čovječnosti

Tako je bilo i sa „neširenjem“ NATO-a na istok, naglasio je Volodin

Volodin: Dvadeset godina je prošlo od jedne od najvećih obmana svjetske zajednice. Twitter

A. O.

5.2.2023

Predsjednik ruske Državne dume Vječoslav Volodin poručio je u nedjelju da Ujedinjene nacije (UN) treba da istraže "zločine protiv čovječnosti" Vašingtona (Washingtona), pozivajući se na obraćanje bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Pauvela (Colina Powella) Vijeću sigurnosti UN-a 2003. godine, gdje je tvrdio da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje.

- Dvadeset godina je prošlo od jedne od najvećih obmana svjetske zajednice od Sjedinjenih Američkih Država. Državni sekretar Pavel je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a optužio Irak za proizvodnju oružja za masovno uništenje, predstavljajući epruvetu sa „bijelom materijom“ kao dokaz - napisao je šef Državne dume Volodin na Telegramu.

Korištenje sile

Volodin je rekao da Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo Vašingtonu dozvolu da koristi silu, ali da su SAD ipak napale Irak, što je rezultiralo stradanjem pola miliona civila, dok je irački predsjednik pogubljen.

Napominjući da je Pauvel kasnije priznao da je slučaj s epruvetom bio "prevara" i da Vašington nije smatran odgovornim za to, Volodin je istakao da je cjelokupna politika SAD-a i kolektivnog Zapada "zasnovana na lažima".

- Tako je bilo i sa „neširenjem“ NATO-a na istok. Ispostavilo se da su sporazumi iz Minska (2014, op.a.) bili prevara, samo što su ovaj put (bivša njemačka kancelarka Angela, op.a.) Merkel i (bivši francuski predsjednik Francois, op.a.) Holand glumili Pauvela. UN treba da istraži zločine Washingtona protiv čovječnosti - naglasio je Volodin.

Donošenje odluka

Dodao je da političari koji su donosili odluke treba da budu kažnjeni za "milione žrtava, izbjeglica, uništenih sudbina i država".

Pauvel je u govoru iz 2003. godine pred Vijećem sigurnosti UN-a tvrdio da bivši irački lider Sadam Husein posjeduje program oružja za masovno uništenje. Ta tvrdnja je poslužila kao okosnica za invaziju SAD-a na Irak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.