NAKON 30 GODINA

Rusija rasporedila brodove s nuklearnim oružjem

Agencija je ocijenila da će Rusija nastaviti održavati, modernizirati i razvijati svoj nuklearni arsenal

Ključni dio nuklearnog potencijala nalazi se na podmornicama i brodovima Sjeverne flote. Printscreen

E. A.

14.2.2023

U Baltičkom moru prvi put u posljednjih 30 godina Rusija je počela raspoređivati ​​taktičke brodove s nuklearnim oružjem, objavila je Norveška obavještajna služba u svom godišnjem izvještaju.

- Ključni dio nuklearnog potencijala nalazi se na podmornicama i brodovima Sjeverne flote - istaknuto je u izvještaju norveške obavještajne službe.

Tokom ere Hladnog rata, brodovi Sjeverne flote redovnu su izlazili na more s nuklearnim oružjem, ali ovo je prvi put da je moderna Ruska Federacija učinila isto, dodaje se u izvještaju.

Iako Rusija također ima podmorničke sposobnosti, protusatelitsko oružje i kibernetičke sposobnosti koje bi mogle ugroziti Norvešku i vojni savez NATO-a, taktičko nuklearno oružje je "posebno ozbiljna prijetnja u nekoliko operativnih scenarija u koje bi zemlje NATO-a mogle biti uključene", dodaje se u izvještaju.

Ne može isključiti eskalacija lokaliziranog rata u širi sukob koji uključuje Sjedinjene Države, NATO i Norvešku, napomenula je Norveška obavještajna služba.

Kako je ocijenjeno od strane agencija, Rusija će nastaviti održavati, modernizirati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali se ne bi trebalo očekivati u nadolazećim godinama značajnije promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.