TROSATNI PREGLED

Doktori zaključili: Bajden je zdrav i sposoban da obavlja dužnost predsjednika

Utvrđeno je i da nema posljedica dugotrajnog covida nakon što je prošle godine bio pozitivan na koronavirus

Džo Bajden. AP

H. J. I.

17.2.2023

Doktori su američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden 80) proglasili zdravim i "sposobnim za dužnost" nakon pregleda u kojem su mu uklonjene lezije s prsnog koša, a utvrđeno je i da nema posljedica dugotrajnog covida nakon što je prošle godine bio pozitivan na koronavirus.

Pregled trajao tri sata

- Predsjednik ostaje sposoban za dužnost i u potpunosti može izvršavati sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagodbi - rekao je doktor Bijele kuće Kevin Okonor (O'Connor) u sažetku zdravstvenog nalaza. 

-  Bajden je "zdrav, snažan, 80-godišnji muškarac - napisao je.

Zdravstveni pregled se pomno pratio jer se očekuje da Bajden najavi kandidaturu za drugi predsjednički mandat. U sažetku je navedeno da Bajden nije imao nikakve simptome dugotrajnog covida i da se njegov ukočeni hod nije pogoršao od posljednjeg pregleda.

Trosatni pregled u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed u vašingtonskom predgrađu Bethesda bio je njegov drugi opsežni pregled otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021.

Zadnji pregled obavio 2021.godine

Prethodni sistematski obavio je 19. novembra 2021. uključujući i kolonoskopiju pod općom anestezijom, a rezultati pregleda pokazali su da je "zdrav, snažan, 78-godišnji muškarac". Uklonjen mu je bio polip s debelog crijeva i korigirana dioptrija sočiva.

Bajden je najstarija osoba koja obnaša dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i zbog te činjenice propituje se njegova sposobnost.

Oko tri četvrtine Amerikanca - uključujući više od polovine demokrata i velika većina republikanaca - smatraju da je Bajden prestar da vodi američku vladu, prema anketi Reuters/Ipsos provedenoj od 6. do 13. februara.

Usprkos slabim rezultatima anketa Bajden već neko vrijeme najavljuje da se namjerava ponovno kandidirati, što bi ga moglo dovesti do novog okršaja s prethodnikom Donaldom Trampom (Trump) koji je svoju kandidaturu već potvrdio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.