ANALIZA STANJA

Institut za proučavanje rata: Lukašenko sada "plaća" Putinu jer se odbio priključiti ratu

Bjeloruski lider do sada je izbjegavao izravnije uplitanje u invaziju svog saveznika na Ukrajinu iako je Bjelorusija bila polazna tačka invazije

Putin i Lukašenko: Tokom ranijeg susreta. AP

A. O.

18.2.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećava svoju kontrolu nad Bjelorusijom, koju namjerava iskoristiti za svoje "imperijalističke ambicije" izvan Ukrajine, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi.

Nakon sastanka s Putinom u petak, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (Alexandar) potvrdio je veću obrambenu i sigurnosnu integraciju između zemalja, uključujući proizvodnju kopnenih jurišnih aviona Suhoj Su-25 u Minsku.

Obnova suvereniteta

Lukašenko je rekao da je bjeloruska državna fabrika automobila u Minsku također počela proizvoditi komponente za ruskog proizvođača kamiona Kamaz i najavio je da će pomoći kod zamjene elektroničkih komponenti koje je Rusija prije invazije dobivala sa Zapada.

Dodatni Su-25 i dijelovi za kamione možda nisu presudni za ruske dugoročne ratne napore, ali Kremlj bi mogao preuzeti bjeloruske fabrike i dijelove bjeloruske odbrambene industrijske baze (DIB) kako bi ponovno opremio rusku vojsku za "dugotrajni rat protiv Ukrajine, navodi ISW.

Ono što je Kremlj osigurao u Bjelorusiji potvrđuje da Putinove imperijalističke ambicije nadilaze Ukrajinu, objavio je ISW u petak, zaključivši da ova šira ruska prijetnja "zahtijeva trajnu pažnju Zapada". "Putin će vrlo vjerojatno ostvariti značajne uspjehe u obnovi ruskog suvereniteta nad Bjelorusijom bez obzira na ishod invazije na Ukrajinu", dodali su.

Lukašenko izbjegava uplitanje

Bjeloruski lider do sada je izbjegavao izravnije uplitanje u invaziju svog saveznika na Ukrajinu iako je Bjelorusija bila polazna tačka invazije. Međutim, ISW je rekao da najava bliže vojne integracije pokazuje da Lukašenko "vjerojatno plaća svoje odbijanje Putinovog većeg zahtjeva da se bjeloruske snage pridruže invaziji na Ukrajinu dajući manje ustupke koje je godinama odbijao".

Stručnjaci su odbacili neposrednu mogućnost da se Bjelorusija pridruži ruskim trupama u Ukrajini, a Lukašenko je prije sastanka s Putinom rekao da će narediti svojim trupama da se bore s Moskvom samo ako dođe do napada na bjelorusku teritoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.