TOKOM AKCIJE

Moldavija protjerala dvoje stranaca: Sumnja na subverzivno djelovanja

SIS je naveo da su protjerani u Moldaviju ušli kao turisti i da je otkriveno da su obučavani za prikupljanje podataka i informacija

Obavještajno-bezbjednosna služba Moldavije SIS. Printscreen

E. A.

28.2.2023

Obavještajno-bezbjednosna služba Moldavije SIS (Serviciul de Informații și Securitate) objavila je da je dvoje stranih državljana protjerano iz te države zbog subverzivnog djelovanja.

Navodi se da su uhvaćeni u akcijama čiji cilj je bio destabilizacija Moldavije, te da im je zabranjen ulazak u tu zemlju u narednih 10 godina.

SIS je naveo da su protjerani u Moldaviju ušli kao turisti i da je otkriveno da su obučavani za prikupljanje podataka i informacija radi sprovođenja plana destabilizacije unutrašnjih prilika u zemlji kako bi, dodala je ta služba, bila isprovocirana nasilna promjena ustavnog poretka Moldavije.

- Par je sprovodio subverzivne akcije koje uključuju izviđanje lokacija kraj vladinih izdanja i kritične infrastrukture. Također, bio je koordinisan iz sjenke, preko grupe individua povezanih sa zavjereničkom klikom prekomorskih eksperata za političku tehnologiju i socijalni inženjering - saopćila je moldavska služba bezbjednosti.

Političke snage

SIS nije objavio kada su strani državljani ušli u Moldaviju, iz kojih zemalja potiču i za koje države su radili.

- Oni su aktivno pratili i dokumentovali društvene i političke procese u Moldaviji, uključujući proteste koje su u Kišinjevu organizovale izvjesne političke snage - naveo je SIS.

Prošle sedmice nekoliko hiljada antivladinih demonstranata okupilo se u Kišinjevu sa zahtjevom da prozapadna predsjednica države Maja Sandu podnese ostavku, kao i da nova vlada plati enormno narasle račune građana za energetske usluge.

Obaranje vlade

Protest je organizovao nedavno oformljen "Pokret za narod" uz podršku proruske Šor partije koja u parlamentu Moldavije ima šest od ukupno 101 poslaničkog mjesta.

Maja Sandu je 13. februara optužila Rusiju da je pripremila plan za obaranje njene vlade da bi Moldavija odustala od članstva u Evropskoj uniji. Sandu je rekla da navodna ruska zavjera podrazumijeva napade na vladine objekte, uzimanje talaca i druge nasilne akcije. Rusija je odlučno odbacila ove tvrdnje.

Moldavija se graniči samo sa Rumunijom i Ukrajinom, duž čije granice ima takozvano Pridnjestrovlje koje je 1992. proglasilo nezavisnost i tamo je stacionirano 1.500 ruskih vojnika. Moldavija je u junu 2022, zajedno sa Ukrajinom, dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.