INSPIRIRAN SVOJOM MAJKOM

Čarls prvi put kao kralj učestvovao na Danu Commonwealtha

Čarlsu su se na vjerskoj službi pridružili kraljica supruga Kamila i njegov najstariji sin princ Vilijam sa suprugom Kejt

Kralj Čarls u društvu supruge Kamile. BBC still/ fair use

Z. K.

13.3.2023

Britanski kralj Čarls (Charles), inspiriran svojom majkom, proslavio je danas svoj prvi Dan Commonwealtha službom u londonskoj Westminsterskoj opatiji u društvu ostalih viših članova britanske kraljevske porodice. 

Čarls je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II. na čelu skupine od 56 zemalja koje su se razvile iz Britanskog Carstva, nakon što je ona umrla prošlog septembra u 96 godini.

- Veliku snagu crpim iz njenih primjera, zajedno sa svim onim što sam naučio od izvanrednih ljudi koje sam susreo širom Commonwealtha tokom toliko godina. Commonwealth je konstanta u mom životu, a ipak me njegova raznolikost i dalje zadivljuje i nadahnjuje - kazao je Čarls i naglasio značaj uloge koju Commonwealth ima u svim najvažnijim pitanjima današnjice.

- Bile to klimatske promjene ili gubitak bioraznolikosti, obrazovanje, zdravlje ili ekonomska saradnja, Commonwealth može odigrati neophodnu ulogu u suočavanju s najhitnijim pitanjima našeg vremena - kazao je.

Čarlsu su se na vjerskoj službi pridružili kraljica supruga Kamila (Camilla) i njegov najstariji sin princ Vilijam (William) sa suprugom Kejt (Kate), a dočekani su tradicionalnom maorskom dobrodošlicom ispred opatije.

Commonwealth, jedna od najvećih svjetskih međunarodnih organizacija, oduvijek je bio izrazito blizak Elizabetinom srcu, a neki komentatori ističu da je pomoć u održavanju i proširenju tog saveza bila jedan od najvećih uspjeha njezine 70-godišnje vladavine.

- Njeno pokojno veličanstvo voljelo je Commonwealth, a Commonwealth je volio nju - izjavila je glavna sekretarica Commonwealtha Patrisija Skotland (Patricia Scotland).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.