PODRŽATI JEDNI DRUGE

Šolc: Evropa se pokazala kao jaka kada smo zajedno

Sada je važno izgraditi snažnu novu energetsku infrastrukturu, poručio je Šolc

Šolc: Cijene gasa pale. Twitter

A. O.

16.3.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da se Evropa pokazala kao jaka kada se sve zemlje drže zajedno i podržavaju jedna drugu.

Tokom govora u Bundestagu, Šolc je izjavio da je Njemačka postala nezavisna od ruskog gasa i nafte reorganizacijom snadbijevanja energijom u posljednjih osam mjeseci.

Pad cijena gasa

Šolc je kazao da su cijene gasa pale ispod nivoa prije rata između Rusije i Ukrajine, napominjući da se u Njemačkoj štedio gas i da je u 2022. godini potrošeno 18 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

- Sada je važno izgraditi snažnu novu energetsku infrastrukturu jer se u ovoj krizi Evropa pokazala snažnom kada smo zajedno i podržavamo jedni druge – poručio je Šolc.

O energetskom pitanju će se sveobuhvatno razgovarati na samitu lidera Evropske unije (EU) koji će se održati u Briselu od 23. do 24. marta, dodao je njemački kancelar. Naglasio je da će oni pripremiti Evropu ne samo za narednu zimu, već i za naredne godine.

Šolc se osvrnuo i na rat između Ukrajine i Rusije ponovivši da će Njemačka podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno u njenoj borbi za slobodu i teritorijalni integritet.

Obezbijediti municiju

Istakao je da je posebno važno da se Ukrajini brzo obezbijedi neophodna municija.

Podsjetio je da je prihvaćen najnoviji 10. paket sankcija Rusiji. Šolc je rekao da će nastaviti sa pritiskom na Rusiju i da će paziti da te sankcije ne prekrše treće zemlje.

Dodao je da Njemačka dugoročno može imati konkurentnu ekonomiju samo kada je Evropa u cjelini jaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.