UKRAJINSKI MINISTAR

Reznikov: Proljetna tenkovska ofanziva počet će uskoro

Mišljenja je da će ove godine, svijet vidjeti "pozitivne promjene za Ukrajinu"

Reznikov: Rusiji nedostaje oružja. CNN

A. O.

30.3.2023

Ministar odbrane Ukrajine Oleksi Reznikov (Oleksii) u intervjuu za televizijski kanal ERR rekao je da Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga planira protivofanzivu u nekoliko područja na proljeće.

Tokom govora za estonsku televiziju, naveo je da je siguran da će nastaviti s oslobađanjem privremeno okupiranih teritorija, kao što je učinjeno u Kijevu, Černigovu, Sumi, Harkovu, Hersonu. To će se sve nastaviti, dodao je.

Mišljenja je da će ove godine, svijet vidjeti "pozitivne promjene za Ukrajinu".

Upitan kada će se njemački tenkovi Leopard-2 vidjeti na fronti, Reznikov je odgovorio da će vjerojatno biti korišteni u aprilu i maju.

- Vidjet ćete ih u protunapadu, prema odluci našeg Glavnog štaba. To je već planirano u nekoliko pravaca. Ovisi kada će biti najpovoljniji trenutak. U proljeće je tlo vrlo mokro. Tada se mogu koristiti samo gusjenična vozila - poručio je Reznikov.

Reznikov je o borbi u Bahmutu izjavio da vojnici Ukrajine su znatno smanjili ruski ofanzivni potencijal.

- To će pomoći braniocima da "održe liniju fronta stabilnom i daju vremena pripremiti se za protuofanzivu". Ruskim snagama nedostaje streljiva. Pretrpjeli su velike gubitke s mnogo mrtvih i ranjenih. U prosjeku svaki dan izgube najmanje pet stotina vojnika – zaključio je Reznikov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.