NA DANAŠNJI DAN

Rođen Čarli Čaplin, zvijezda nijemog filma

Njegov glavni lik bio je "Skitnica", lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja

Čarli Čaplin. wikipedia.org

Indira Pindžo

16.4.2023

Ser Čarls Spenser Čaplin (Sir Charles Spencer Chaplin), engleski glumac, zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarist i muzičar, jedna od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma, rođen je na današnji dan 1889. u Londonu.

Kada govorimo o mimici, ali i komediji, prva asocijacija je Čarli Čaplin, jer se i danas smijemo komičnim scenama u kojima je bio glavni akter. Njegov glavni lik bio je "Skitnica", lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja, u uskom kaputu, prevelikim hlačama i cipelama, s polucilindrom na glavi i bambusovim štapom u ruci, a zaštitni znak su mu bili potkresani brkovi.

Skitnica

Skitnica se prvi put pojavio pred publikom u Čaplinovom drugom filmu “Kid Auto Races at Venice”, objavljenom 7. februara 1914. godine.

Nakon završetka njegovog zadnjeg filma „Grofice iz Hong Konga“, krajem 1960-ih godina, Čaplinovo zdravlje počelo se pogoršavati. U zadnjim godinama je jako oslabio te je umro u decembru 1977. u Švicarskoj, u dobi od 88 godina.

Ukradeno tijelo

Tri mjeseca nakon sahrane tijelo slavnog komičara ukrali su Roman Vardas i Gančo Ganev, poljski i bugarski automehaničari, kako bi iznudili novac od Čaplinove udovice Une O’Nil. Una Čaplin je bila Čarlijeva četvrta supruga, a kad su se vjenčali ona je imala 18, on 54 godine i imali su osmero djece.

Nakon što je Čaplinova udovica Una primila zahtjev za otkup tijela od 600.000 dolara policija je počela da prisluškuje njen telefon. Una je odbila da plati kriminalcima, rekavši da bi njen suprug mislio da je njihov zahtjev smiješan. Ipak, lopovi nisu odustali. Kasnije su prijetili da će joj oteti dvoje najmlađe djece.

Poslije petosedmične istrage policija je uhapsila Vardasa i Ganeva. Čaplinova porodica je tijelo umjetnika ponovo sahranila, ali ovog puta u betonsku grobnicu čime su htjeli spriječiti da se nešto slično desi u budućnosti.

Herijet Kimbi. historynet.com

Prva žena preletjela Engleski kanal

Herijet Kimbi (Harriet Quimby) je prva žena koja je na današnji dan 1912. godine preletjela Engleski kanal. Bila je američka avijatičarka, rođena u Mičigenu, 11. maja 1875. Godine 1911., postala je prva Amerikanka s dozvolom za pilotiranje.

Osim avijatičarstvom, Herijet se bavila glumom, a zatim novinarstvom. Napisala je i scenarije za sedam filmova reditelja Dejvida Grifita (David Griffitha). Tri mjeseca nakon što je preletjela Engleski kanal, izgubila je život u jednom aeromitingu kraj Bostona, 1. jula 1912. godine.

Srebrenica. tuzlanski.ba

Srebrenica

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, shodno Glavi VII Povelje UN-a, 16. aprila 1993., usvojilo je Rezoluciju br. 819, u kojoj je zatražio da sve strane u sukobu u Republici Bosni i Hercegovini Srebrenicu i područje oko nje smatraju “zaštićenom zonom,” u kojoj neće biti nikakvih oružanih napada niti neprijateljstava. Ubrzo nakon toga, 6. maja 1993., Vijeće sigurnosti usvojilo je i Rezoluciju br. 824, kojom su Srebrenica i Žepa proglašene “zaštićenim zonama.”

Također, na današnji dan, ali devet godina kasnije, 2002., Vlada Holandije i načelnik Generalštaba vojske te zemlje podnijeli su ostavke zbog zvaničnog holandskog izvještaja o Srebrenici, u kojem je ocijenjeno da holandske mirovne trupe i Ujedinjene nacije snose dio odgovornosti za pad Srebrenice, u julu 1995., u ruke takozvane Vojske Republike Srpske i masakr počinjen nad Bošnjacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.