OPTUŽENA ZA KORUPCIJU

Kaili: Neću se vratiti u Grčku dok ne budem oslobođena

Nikada neću priznati da sam izdala ljude koji su me nagradili svojim glasom, dodala je Kaili

Eva Kaili. AP

H. J. I.

15.4.2023

Eva Kaili, europarlamentarka iz Grčke koja je bila potpredsjednica Evropskog parlamenta do nedugo nakon hapšenja u istrazi o korupciji, kaže da se neće vratiti u Grčku prije nego što bude oslobođena.

- Ako ne uspijem uvjeriti belgijski pravosudni sistem u svoju nevinost, nikada se neću vratiti u domovinu - rekla je Eva Kaili za "To Vima" u subotu.

Prebačena u kućni pritvor

Kaili je, kao posljednja pritvorena osumnjičena u istrazi korupcije koja je potresla Evropski parlament, u petak prebačena u kućni pritvor.

Kaili je privedena u decembru zajedno s drugim bivšim i aktualnim zastupnicima pod optužbama za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na parlament. Također ih se tereti i za pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji. Katar i Maroko poriču bilo kakvu krivnju.

- Nikada neću priznati da sam izdala ljude koji su me nagradili svojim glasom - dodala je Kaili.

Noć provela sa kćerkom

Prvu noć provela je u kućnom pritvoru s kćeri u svom stanu u Briselu, rekao je u subotu njen advokat Mikalis Dimitrakopulos za Skai TV.

- Ona se želi vratiti na sastanke Evropskog parlamenta (nakon završetka pravnog postupka) - poručio je Dimitrakopulos.

Kaili će biti u kućnom pritvoru s elektronskom narukvicom.

Ostala četiri glavna osumnjičenika u ovom slučaju premještena su proteklih mjeseci u kućni pritvor. Belgijska policija je u decembar objavila da je zaplijenila blizu 1,5 miliona eura u racijama povezanima s istragom korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.