ISTRAŽIVANJA

Njemačkoj će do 2060. nedostajati pet miliona radnika

Ako želimo nešto učiniti protiv ovog trenda onda moramo dodatno ubrzati mjere poput integracije starijih i žena u tržište rada - rekao je Veber

Manjak radne snage. DW

Z. K.

6.5.2023

Njemačkoj će do 2060. nedostajati pet miliona radnika, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje rada (IAB) koju u subotu prenose njemački mediji.

- Studija pokazuje da će poslodavcima u godinama koje dolaze na raspolaganju stajati mnogo manje radnika - rekao je Enzo Veber (Weber) iz IAB-a, instituta koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje u Nirnbergu.

Tržište rada

Do 2060. će se broj radnika na tržištu rada smanjiti za 11,7 posto sa sadašnjih 45,7 na 40,4 miliona. Pritom ove procjene uzimaju u obzir i rastući postotak starijih građana i žena koji ulaze u tržište rada kao i mjere koje bi trebale potaknuti useljavanje radne snage.

- Ako želimo nešto učiniti protiv ovog trenda onda moramo dodatno ubrzati mjere poput integracije starijih i žena u tržište rada kao i useljavanja - rekao je Veber.

On je rekao da će u budućnosti pri useljavanju radne snage, koja trenutno prije svega dolazi iz drugih zemalja Evropske unije, biti potrebno osloniti se na radnike izvan EU-a.

- Mi moramo ukloniti prepreke koje stoje na putu useljavanju radne snage iz trećih zemalja - rekao je Veber.

Olakšati useljavanje

Trenutno novi zakon koalicijske vlade koji bi trebao olakšati useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU-a, prolazi kroz parlamentarnu proceduru. No to, prema mišljenju ekonomista iz IAB-a, neće biti dovoljno.

- Mi moramo povećati natalitet, a za to moramo stvoriti društvene uvjete koji će olakšati sklad između porodičnog i radnog života. U to spadaju faktori poput fleksibilnog radnog vremena kao i osiguravanja dovoljnog broja mjesta u vrtićima - zaključio je Veber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.