MNOGO MANJEG OBIMA

Parada u Moskvi za Dan pobjede bez marša "Besmrtne brigade"

Ruski predsjednik u govoru je poručio i da je svijet ponovo na prekretnici

Crvenim trgom proći će osjetno manje trupa. Alexander Demianchuk / TASS

Z. K.

9.5.2023

Parada u Moskvi za Dan pobjede, koji Rusi obilježavaju 9. maja, ove godine bit će mnogo manjeg obima nego što je uobičajeno.

Za početak, neće biti posebnog programa Ruskog ratnog vazduhoplovstva, Crvenim trgom proći će manje trupa nego inače, i možda najznačajnije od svega neće biti marša "Besmrtne brigade".

Nova tradicija

Riječ je o relativno novoj tradiciji u kojoj Rusi ulicama svojih gradova tokom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu. Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog "sigurnosnih razloga".

Obraćajući se okupljenima na Crvenom trgu, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, kazao je da je pravi rat onaj protiv njihove domovine.

Dodao je da Rusija želi mirnu budućnost te optužio Zapad da sije mržnju i rusofobiju.

- Cijela zemlja je ujedinjena u podršci našim herojima. Molimo se za vas - poručio je vojnicima.

Najvažniji praznik

Ruski predsjednik u govoru je poručio i da je svijet ponovo na prekretnici, a ukrajinski narod nazvao je taocima državnog udara i zapadnih ambicija.

Dan pobjede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji, kada se ljudi prisjećaju goleme žrtve koju je podnio Sovjetski Savez tokom Velikog domovinskog rata od 1941. do 1945., koji je odnio živote 27 miliona ljudi. Ova godišnjica je posebno emotivna, jer Rusija istovremeno oplakuje hiljade vojnika poginulih u 15-mjesečnom ratu u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.