LIDER SJEVERNE KOREJE

Kim Jong Un čestitao Vladimiru Putinu Dan pobjede

Šaljemo tople želje Vama, ruskoj vojsci i ruskome narodu u vašoj svetoj borbi za očuvanje svjetskog mira, piše u telegramu sjevernokorejskog vođe

Kim Jong Un: Uputio telegram s čestitkom Putinu. AP

N. H.

9.5.2023

Kim Jong Un je uputio telegram ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom Dana pobjede.

Vođa Sjeverne Koreje je u svojoj poruci naveo da je ruski narod ostvario herojsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

- Pobjeda je inherentna tradicija Rusije, a slava pobjede u ratu s generacije na generaciju će sijati u historiji i bit će vječna s Rusijom - navodi se u telegramu.

Sjevernokorejski lider je rekao da će Rusija „pobijediti“ u svojoj borbi protiv „imperijalista“, objavila je državna agnecija KCNA, u izjavama za koje se smatra da su usmjerene na Ukrajinu i njene zapadne pristaše poput SAD-a.

- Šaljemo tople želje Vama, ruskoj vojsci i ruskome narodu u vašoj svetoj borbi za očuvanje svjetskog mira - citirala je agencija Kimovu poruku u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Sjeverna Koreja je upostavila bliže veze s Rusijom i podržaja Moskvu nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu prošle godine, uključujući kasnije proglašenje aneksije dijelova Ukrajine, koju je većina članica UN-a osudila kao nezakonitu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.