NA DANAŠNJI DAN

Preminuo američki pjevač i glumac Frenk Sinatra

Cijelog života punio je stranice žute štampe svojim brakovima, avanturama, navodnim vezama s mafijom i sklonošću alkoholu

Frenk Sinatra. bbc.com

14.5.2023

Na današnji dan 1998. godine, u Los Anđelesu je preminuo Frenk Albert Sinatra (Frank Sinatra), američki pjevač i filmski glumac, paradigma američkog šoumena.

Prvo muzičko iskustvo stekao je kao mladić, kada ga je, 1939. godine, na jednoj zabavi zapazio legendarni američki jazz muzičar Tomi Dorsi (Tommy Dorsey) i angažirao kao pjevača u njegovom bendu. Nakon početnih uspjeha s bendom, Sinatra kreće u solo vode. Zahvaljujući izuzetnom pjevačkom talentu, ali i šarmu i specifičnim performansima na nastupima, niže uspjehe i privlači milione obožavatelja, naročito žena.

U 1946. godini izdavačka kuća „Columbia Records“ objavljivala je po jednu Sinatrinu ploču mjesečno, a još je fascinantnije da su u to vrijeme njegove ploče prodavane u 10 miliona primjeraka godišnje, zbog čega su mu novinari nadjenuli nadimak "The Voice", odnosno „Glas“.

Skandali i optužbe

Prema nepisanom pravilu da veliki uspjeh prate i veliki skandali i prozivke, ni Sinatru to nije zaobišlo. Naime, jedne novine prozvale su ga da prijateljuje s mafijaškim šefom Lakijem Lučanom (Lucky Lucianom), zbog čega ga je Odbor za protivameričke aktivnosti optužio za saradnju s mafijom i komunistima. Nakon toga mu otkazuju koncerte u Njujorku te slijedi raskid ugovora s izdavačkom kućom „Columbia Records“. Da bi sve bilo još teže, njegova veza s glumicom Avom Gardner postaje javni skandal, zbog čega se rastaje od supruge Nancy, 1949. godine. Ali, cijelog života je punio stranice žute štampe svojim brakovima, avanturama, navodnim vezama s mafijom i sklonošću alkoholu.

Autor stotinjak albuma

Sinatra uskoro svoju novu šansu za popularnost koristi nakon ponude da se okuša u filmskim vodama. Da je to bio pun pogodak, dokaz je osvajanje Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Odavde do vječnosti“, 1953. godine. Od tada se paralelno bavio glumačkim i pjevačkim poslom.

Autor je stotinjak albuma, a s više od 150 miliona snimaka širom svijeta svrstan je među najpopularnije i najbolje prodavane muzičare u historiji. Američki muzički kritičar Robert Kristgau (Christgau) proglasio ga je "najvećim pjevačem 20. vijeka."

Frank Sinatra umro je od srčanog udara 14. maja 1998. godine.

Džordž Lukas. nezavisne.com

Rođen Džordž Lukas

Džordž Lukas (George Lucas), američki filmski režiser, tvorac „Ratova zvijezda“ i najznačajnija pojava u američkom filmu osamdesetih godina 20. vijeka, rođen je 14. maja 1944. godine.

Lukas je omiljeni holivudski režiser, jer je jedini koji je, nakon što je dobio procent od zarade za komediju „Američki grafiti“, pozvao sve članove ekipe i podijelio im čekove u znak zahvalnosti za njihov trud. Isto je učinio i poslije uspjeha serijala naučno-fantastičnih filmova „Ratovi zvijezda“. Inspiraciju za ovu franšizu pronašao je u knjizi „The Hero with a Thousand Faces“ svog prijatelja Džozefa Kempbela (Joseph Campbella).

Prema listi "Najbogatije poznate ličnosti u Americi 2018", koju je objavio američki poslovni magazin "Forbes", prvo mjesto zauzeo je Džordž Lukas, koji je „težak“ 5,4 milijarde dolara.

Rita Hejvort. wannabemagazine.com

Umrla Rita Hejvort

Američka filmska glumica Rita Hejvort (Hayworth), holivudski seks-simbol četrdesetih godina 20. vijeka, umrla je na današnji dan 1987. godine. Njeno pravo ime je Margarita Karmen Kansino (Carmen Cansino), koje je, kako je bilo uobičajeno u tadašnjoj holivudskoj filmskoj produkciji, promijenila u Rita Hejvort.

Ritin otac Edvard, španskog porijekla, bio je plesač flamenka u njujorškom Brodveju, a majka Volga, Irkinja, glumila je u vodviljima, te je mala Margarita odrasla na pozornici, na kojoj je nastupila već sa šest godina, a sa 16 je plesala kao prava profesionalka.

Crvenokosa ljepotica

Zahvaljujući svojoj nesvakidašnjoj ljepoti i glumačkom umijeće, crvenokosa Rita je prvo nastupala u mjuziklima, a kasnije u filmovima. U svojoj karijeri ostvarila je 71 ulogu, a njen najpoznatiji film je „Gilda“ iz 1946. godine, sa čuvenom scenom njenog senzualnog svlačenja jedne rukavice.

Hejvort se udavala pet puta, a jedan od njenih muževa bio je slavni američki režiser Orson Vels (Welles). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.