NA DANAŠNJI DAN

Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije

Naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom

Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije. glas-koncila.hr

4.6.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije s ciljem podsjećanja da mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja. Također se naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

Nakon ogromnog broja nevinih dječijih žrtava u Palestini i Libanu, Ujedinjene nacije su, 19. avgusta 1983. godine, proglasile 4. juni Međunarodnim danom nedužne djece žrtava nasilja.

Konvencija o pravima djeteta najvažniji je pravni okvir za zaštitu djece. Ova konvencija ima najveći broj potpisnika od svih ostalih sporazuma o zaštiti ljudskih prava.

Anđelina Džoli u Sarajevu. glossy.espreso.co.rs

48. rođendan glumačke dive Anđeline Džoli

Na današnji dan 1975. godine, u Los Anđelesu je rođena Anđelina Džoli (Angelina Jolie), američka filmska i televizijska glumica, rediteljica, model i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

Anđelinin otac je bio poznati glumac Džon Vojt (Jon Voight), koji je za ulogu u filmu „Povratak veterana“, 1978. godine, dobio Oskara, a majka Maršelin Bertran (Marcheline Bertrand), bila je manekenka i glumica.

Prvu filmsku ulogu Anđelina je dobila 1982. godine, u filmu „Lookin to Get Out“, koja nije bila zapažena, ali krajem 90-ih godina 20. vijeka proslavlja se ulogom akcione junakinje Lare Kroft.

Dobitnica je tri Zlatna globusa i Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Anđelina je, 2001. godine, proglašena UN-ovom ambasadoricom dobre volje pa je često obilazila izbjegličke kampove u kriznim i ratom opustošenim područjima.

U zemlji krvi i meda

Godine 2006., Anđelina je izabrana za "najzgodnije slavno tijelo" u izboru "E! Television" i najljepšu ženu u izboru časopisa "People".

S bivšim suprugom, također slavnim glumcem, Bredom Pitom (Brad Pitt) ima troje biološke i troje usvojene djece.

Godine 2011., snimila je svoj režiserski prvjenac „U zemlji krvi i meda“, prema vlastitom scenariju. Film priča o ratu u Bosni i Hercegovini, a glavne uloge tumače Zana Marjanović, Goran Kostić i Rade Šerbedžija. Naslov filma je igra riječi: turski naziv za med je 'bal', a za krv je 'kan', čime se dobiva riječ 'Balkan'.

Prema Anđelininoj izjavi, ovim filmom željela je kritizirati međunarodnu zajednicu koja nije na vrijeme intervenirala u sukobu. Prilikom bosanskohercegovačke premijere filma, u februaru 2012., posjetila je Sarajevo i održala press konferenciju. 

Sokrat. wikipedia.org

Rođen grčki filozof Sokrat, otac etike

Prema mnogim historičarima, na današnji dan 470. godine prije nove ere, rođen je jedan od najvećih grčkih filozofa Sokrat, otac i osnivač etike ili moralne filozofije. Sokrat je tvrdio da čovjeka ne određuje samo opažaj, nego prije svega um, osjećaj dužnosti, moral i savjest.

Za Sokrata je najviša vrlina znanje, zbog čega je pridavao veliki značaj odgajanju mladih. Osim znanja, kao važne vrline isticao je umjerenost, samosavladavanje, usavršavanje i poštivanje zakona.

Znam da ništa ne znam

Sokratov najveći doprinos zapadnjačkoj misli su njegovi dijalozi, koje je mnogo koristio u istraživanju moralnih koncepata i prvi put su opisani u dijalozima Sokratovog učenika Platona.

Prema tim opisima, metod vođenja dijaloga ima dvije faze: ironiju, koja dovodi sagovornika do saznanja da ništa ne zna o onom što ga učitelj pita, pa otud i Sokratova poznata rečenica: "Znam da ništa ne znam". Ustvari, Sokrat je tvrdio da je svjesnost neznanja prvi stepen sticanja znanja.

Druga faza je majeutika ili babička vještina, koja u drugom dijelu razgovora postepeno dovodi sagovornika do saznanja – odnosno do "porađanja istine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.