POJAVIT ĆE SE PRED SUDOM

Trampov pomoćnik optužen za ometanje pravde u slučaju povjerljivih dokumenata

Tramp, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, izjasnio se da nije kriv po 37 tačaka optužnice

Optužen je da je pokušao izbrisati snimke sigurnosnih kamera. FENA

E. A.

31.7.2023

Pomoćnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) prvi put će se pojaviti u saveznom sudu u Miamiju u ponedjeljak kako bi se suočio s optužbama da je pokušao pomoći bivšem predsjedniku da sakrije tajne dokumente uzete nakon odlaska s funkcije, javlja Reuters.

Ometanje pravde

Karlos De Oliveira (Carlos De Oliveira), menadžer Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, optužen je da je pokušao izbrisati snimke sigurnosnih kamera i lagao istražitelje. Optužen je po četiri tačke, uključujući ometanje pravde.

Tužioci su prvi put optužili Trumpa i njegovog pomoćnika Walta Nautu u junu u tom slučaju, navodeći da je Trump nasumično pohranio stotine povjerljivih dokumenata u svojoj kući u Mar-a-Lagu i angažirao osoblje da ih sakrije od istražitelja.

Tramp, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, izjasnio se da nije kriv po 37 tačaka optužnice. On je tokom nastupa na radiju u petak rekao da je predao sve trake sigurnosnih kamera koje je vlada tražila.

Nije kriv

Nauta se također izjasnila da nije kriv.

Druga optužnica, koja uključuje nove optužbe protiv Trampa i Naute, znak je da se slučaj širi i dolazi dok se optužbe naziru u odvojenoj istrazi o Trampovim naporima da poništi svoj gubitak na izborima 2020. godine.

Tramp se još nije izjasnio o krivici u vezi s najnovijim optužbama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.